Повдигнаха обвинения на Румен Овчаров за "Белене"

OFFNews 17 ноември 2016 в 13:46 8585 16

Повдигнаха обвинения на Румен Овчаров за

Бившият енергиен министър Румен Овчаров беше обвинен заради подписването за споразумението на АЕЦ "Белене". Обвинението е за нанесени щети на Националната електрическа компания (НЕК) в размер на повече от 193 млн. евро.

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене”, заяви Овчаров на излизане от следствието, където му беше предявено обвинението.

Той обясни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления, международно проведен търг. Става въпрос за месец ноември 2006 година, когато е подписано това споразумение с „Атомстройекспорт”.

„На г-н Овчаров беше предявено обвинение, което няма нищо общо с правото”, коментира адвокатът му Васил Василев. 

По-късно в четвъртък от прокуратурата съобщиха, че Овчаров е обвиняем за престъпление по чл. 219, ал. 4, във вр. с ал. 3 и във вр. с ал. 2 от НК.

Началното обвинение касае това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“.

Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" не се е достигнало.

От това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на 193 189 000 евро. Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай.

На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.

Бившият лидер на БСП-София и енергиен министър Румен Овчаров беше освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Заради "Белене" обвинения вече бяха повдигнати и на Петър Димитров - друг бивш министър от тройната коалиция, който зае поста след оставка на Румен Овчаров. 

Димитров е обвинен за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ – лица, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК ЕАД , при сключването на „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“. На 28.11.2007 г., Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“ с „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12044

15

Nina Richi

17.11 2016 в 18:25

Добра новина! Всички виновници за плачевното състояние на енергетиката ни, трябва да бъдат изправени пред съда!

12039

14

danitkaff

17.11 2016 в 18:05

Разберете, че няма как да не е виновен, при условие, че е участвал във всичките схеми. След като той е доказано виновен, би следвало той и неговият саратник - Добрев да си понесат последствията. Дано прокуратурата най-накрая да съумее да си свърши съвестно работата. Не може за 26 години преход и толкова много престъпни схеми да няма нито един осъден депутат. За урок да е на всеки следващ!

14344

13

Nibble

17.11 2016 в 17:22

Сега се зачетах в постовете под мен .... явно прокурора има защо да се надява, че някой ще му повярва.... "Много мъка има на този свят Боже"....

14344

12

Nibble

17.11 2016 в 17:17

Колко тъп прокурор трябва да си за да си мислиш, че повдигайки обвинение за "престъпление" от 2006 г. някой ще ти повярва, че си обективен и че въобще "работиш" нещо....освен да си бъркаш в носа...???

29585

11

Izalina

17.11 2016 в 17:10

ако съвсееееем случайно обвинението се превърне и в присъда, почти ще повярвам, че има надежда

брайт фюча ахед, товарищи

12039

7

danitkaff

17.11 2016 в 15:41

От 2013-та година е ясно, че има опити да бъде вкарана държавата ни в крупна схема. От 2013-та година се разпитват едни документи от разни лица, които се скриха под черджето и с различни версии се замазаха очите на бг общество. Да, както днес съдят и изправят под съд Руменчо, утре трябва да последва Добрев! И двамата забогатяха покрай различни измами! Пълно разследване и съд! И най-накрая ефективни присъди! Това заслужават!