Делчев: 100% мажоритарен вот е състезание на престъпници за имунитет

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 16:34 3426 2

Въвеждането на 100% мажоритарен избор в два тура ще превърне изборите в състезание за имунитет за престъпници от цялата страна, коментира Димитър Делчев, народен представител от "Движение България на гражданите" от РБ и член на правната комисия в парламента.

Коментарът му е по повод подготвяната утре дискусия в парламента на представители на институциите, НПО и научните среди с народните представители от различните парламентарни групи, членове на Правната комисия.

Предложената от Шоуто на Слави система дава възможност народен представител да бъде избран с по-малко от 7000 гласа, а това е мечтата на всеки мафиот - инвестира малко, получава много под формата на 4 годишна неприкосновеност от органите на реда, посочва още Делчев.

Само 4-5 държави от Азия и Африка имат пълна мажоритарна система, а развитите страни преминават към смесено гласуване, коментира депутатът от РБ.

Утре в Народното събрание ще поставим началото на дискусиите, но тази среща не трябва да бъде последна. Народните представители трябва да обърнат особено внимание на позицията на Българската асоциация по политически науки, която Асоциацията изпрати до парламентарните групи.

В нея се очертават опасностите при въвеждането на 100% мажоритарен вот и се подчертава, че в последните години нито една европейска развита демокрация не е преминала към пълна мажоритарна система, защото тя води до проблеми с районирането на мажоритарните райони, улеснено купуване на гласове и нарастване на контролирания вот, коментира още Делчев.

Вотът на хората на референдума ясно показа воля за промяна, но не бива да забравяме и тези над 4 млн. души, които не подкрепиха този тип изборна система. Гласът на тази група също има значение и всякакви твърдения, че волята на народа е задължително да се въведе този тип изборна система, е популизъм. 2 часа ефирно време на ден не дават право на никой шоумен да си присвоява титлата представител на народа. Това е запазена марка на диктаторите. Твърдо заявявам, че всеки опит за заблуждаване на обществото ще срещне отпор от наша страна, подчертава още Делчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13409

2

мнение от IP

28.11 2016 в 16:56

Хубаво е да има дискусия, но не партийна. Иначе нас от престъпници в парламента не ни е страх. Не е като да няма. И защо тези 3 милиона, които не са гласували сега чак ги забелязват, а на избори никой не се притеснява, че половината граждани изобщо не гласуват.