ДБГ: Меренето на мускули между президент и премиер за Венецуела е напълно неуместно

България да настоява ОССЕ да гарантира честни избори там, предлага Движението

OFFNews 05 февруари 2019 в 16:18 2343 0

"Политическата и икономическата криза във Венецуела са вече проблем на всички държави. Ето защо ДБГ смята за напълно неуместно меренето на "мускули" между българския президент и премиер, както и разноговоренето на официалните институции по отношение на престъпленията на левия диктаторски режим в една от най-богатите на петрол страни."

Това се казва в позиция на ДБГ, изпратена днес от пресофиса на движението.

Вчера президентът Румен Радев призова България да се въздържи от подкрепа за европейската позиция по кризата, след като по-рано редица европейски лидери признаха опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент. След това бе свикано извънредно заседание на Съветът за сигурността при Министерския съвет, който излезе с друга позиция - България подкрепя партньорите си в ЕС и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната, информира пресслужбата.

Днес от ДБГ призовават правителството да предложи и прокара обща европейска позиция, съгласно която Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да подпомогне организацията и да извърши наблюдението на изборите, като по този начин да бъде гарант за излъчване на легитимна президентска власт във Венецуела.

"ДБГ счита, че единственото решение на кризата във Венецуела е провеждането на свободни и демократични избори за президент. Съпроводеният с манипулации вот в полза на Николас Мадуро преди няколко месеца само удължава агонията на латиноамериканската държава, която е в хиперинфлация, недоимък на населението и институционален блокаж. Всичко това води до протести и масово напускане на гражданите от страната, допринасяйки по този начин за увеличаване на световната емигрантска вълна", посочват от Движението. 

"ДБГ твърдо заявява, че на виновниците за институционалната разруха и дълбоката корупцията, в която е потънала латиноамериканската държава, трябва да бъде потърсена отговорност от международната общност", се казва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови