Депутат от ДБГ: Трябва да намалим партийните субсидии

OFFNews 23 март 2016 в 18:03 2947 4

С оглед ограниченията на средствата, които могат да бъдат вложени в изборна кампания – 2 млн. лв. за местни избори и 4 млн. лв. за парламентарни - размерът на партийните субсидии може да се намали още спрямо сегашния.

Това коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на ДБГ и депутат от РБ Димитър Танев.

"Защо да получиш 10-15 млн. лв., след като по закон не можеш да похарчиш повече от 4 млн. лв. в годината на избори? Да не забравяме, това са средства на българските граждани", каза още той.

По думите му субсидиите са необходими, за да бъде осигурена независимост от икономически субекти на партиите, но тези, които някои от партиите получават, многократно надхвърлят праговете на допустими разходи за кампания.

Той каза още, че ДБГ не подкрепят идеята за въвеждане на задължително гласуване. "Смятаме, че българските избиратели не трябва да бъдат принуждавани да гласуват под заплахата от наказания. Партии трябва да убедят хората в идеите си", смята депутатът.

"Искам да подчертая, че ние държим на запазването на преференциалния вот, който дава възможност за мажоритарен избор, също и на забраната духовни лица да участват в партийната агитация. Прие се и идеята ни за активна регистрация и изчистване на изборните списъци от "мъртви души" - те са над 1 млн. души, както и сме за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на бюлетините", посочи още Димитър Танев.

Предложенията за промени между първо и второ четене на Изборния кодекс се внасят до 13 април, а успоредно се работи и по възможностите за реално въвеждане на електронното гласуване, на което РБ държи.

Танев каза още, че на този етап имена за кандидат на РБ за президент не се обсъждат, според него обаче Блокът трябва да излъчи и защити своя кандидат - президентска двойка.

"Въпреки по-сложната вътрешна конфигурация, РБ може да е част от реформаторската политика на дясното мнозинство", подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови