"Наредбата за "кухи" субсидии за тютюн е легитимирана от министър на ДПС"

Ива Оприкова 25 февруари 2015 в 08:25 8431 1

"Няма да се оправдам пред ДПС. Щом всички в партията ме обвиняват явно това им е опорната точка", обяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият земеделски министър в кабинета Борисов1 Мирослав Найденов. 

От ДПС вчера обвиниха ексминистъра за спорния период, който всъщност бетонира получателите на субсидиите, получаващи субсидии от държавния бюджет, без да садят тютюн. От движението цитираха специална наредба, приета от Найденов, с която се легитимира понятието "референтен период" през 2010 година. 

Найденов обаче отхвърли обвиненията и посочи, че държавната помощ, която сега се прилага към тютюнопроизводителите е нотифицирана от министър на ДПС. За 2010, 2011, 2012 и 2013 година нотификациите за държавна помощ за тютюнопроизводство са различни, категоричен е бившият земеделски министър.

В периода 2007 – 2009 година ЕК забранява субсидиране на производството на тютюна, но тъй като ние сме нови членове, ни се дават три години гратисен период. И през 2009 година Брюксел ни каза, че единственият начин за подпомагане на тютюнопроизводителите, е да им се дават помощи за постепенен отказ от производство на тютюн на базата на референтния тригодишен период – 2007 -2009. Тези пари се определят всяка година и се осигуряват в държавния бюджет. 

Тази помощ трябваше да е за годините 2010 – 2012, но от 2013 година, когато дойде на власт кабинетът „Орешарски”  увеличи и размера, и срока на помощта, а промяната е дело на министър Греков, посочи Найденов.

Помощта е необходима и прекрасна за производителите, но заради няколко измамници като племенника на депутата Алиосман Имамов и кметове под шапката на ДПС държавата ще я спре и ще лиши хиляди честни тютюнопроизводители от средства. 

Бившият земеделски министър добави, че още през 2010 година е започната проверка на договори за производство на тютюн. Хванати бяха много измами и кухи фирми, дадохме доказателствата на прокуратурата, както и списъци на икономическа полиция по райони, но не знам докъде стигнаха проверките, заяви Найденов. 

Вчера и земеделският министър Десислава Танева обяви, че има схема за източване на милиони от кухи фирми, свързани с държавните помощи за тютюн. Краят на тази порочна практика, според нея, може да дойде само помощта на Европа.

 „За настоящата година над 20 000 лв. субсидия по Националната преходна помощ могат да получат 155 души. Вероятно точно сред тях са т.нар. „кухи“ фирми, което се е получило при вътрешна информация през 2009 г., когато са доказвани количествата“, оповести министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови