Quantcast

Давутоглу и Плевнелиев осъдиха ксенофобията и религиозната нетърпимост

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2014 в 22:35 3962 8

Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу на среща в София от 27.02.2014 г.
Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу на среща в София от 27.02.2014 г.

Проявите на ксенофобия и религиозна нетърпимост са недопустими и трябва да срещнат категоричен отпор от страна на институциите.

Това е общата оценка на българския президент Росен Плевнелиев и турския външен министър Ахмет Давутоглу след срещата им на "Дондуков" 2 днес.

В четвъртък Давутоглу имаше официална визита в България и се срещна с президента, премиера и външния министър.

За нас България е приятелска и съюзническа съседска страна. Отношенията ни са много разнообразни, имат икономически, социални, политически измерения. Много малко са страните, които имат толкова близки отношения като България и Турция, заяви Ахмет Давутоглу, като добави, че в последно време тези отношения се развиват още по-интензивно.

Турският външен министър открои като сфери на взаимен интерес енергетиката, транспорта, търговията, инвестициите, туризма и земеделието.

Ахмет Давутоглу заяви амбицията стокообменът между България и Турция, който към момента възлиза на 3 млрд. евро, да бъде увеличен до 5 и дори до 10 млрд. евро.

Давутоглу подчерта и желанието на турската страна за активно сътрудничество в регионален аспект, което ще допринесе за мира и стабилността на Балканите.

Турция се стреми към открити и прагматични отношения със своите съседи и ще насърчи повече свои компании да инвестират в България, посочи той.

Свързването на транспортната и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа е приоритет и за България, и за Турция, беше отбелязано още по време на срещата с президента.

В България предстои завършването на магистрала „Марица“, а страната ни има амбицията да изгради и високоскоростна железопътна линия, която да ни свърже с модерната железопътна система, която се изгражда в Турция, отбеляза Росен Плевнелиев.

Турският министър изрази мнение, че от историята трябва да вземем не противоречията, а поуките, като подчерта, че и в двете страни днес е налице воля за надграждане на отличното двустранно сътрудничество.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2014 в 12:48

Абе Плевнелиев, толкова си мазен,че ме е гнус да те гледам. А сети ли се да осъдиш религиозната нетърпимост към хората с българско самосъзнание в регионите населени с турско население,които живеят ужасен живот и са поддтискани всеки ден? Ти български президент ли си или турски?

28.02 2014 в 04:31

Това президентченце е толкова жалко, че вече като му видя мутрата ми се повръща. Имам усещането, че Росенчо ще е първият президент, който ще бъде изметен от тълпата.

28.02 2014 в 00:41

Пак се наведохме на анадолците!

27.02 2014 в 23:45

Ще ти дам аз на тебе един линк на мйка ти към *******.

27.02 2014 в 23:23

Въй този професор и по дипломатически протокол бил специалист. А нещо линк такова за подкрепа на твърдението :) И BSPLeaks няма да помогне в случая, защото сигурно там пише "Плюйте по Плевнелиев по всеки повод". Не че и Орешарски не се е видял с Давутоглу, ама това го пропускаме.

27.02 2014 в 23:19

Росене, по високо летвата. Ти президент ли си или актьор в кокления театър. Ако няма какво да кажеш, не говори - пак ще те разберат. Ехх

27.02 2014 в 23:00

Ех, а зад тях Захари и Ботев.. пак сме турски вилает

27.02 2014 в 22:48

Падение, президент да се принизява до нивото на министър при официални контакти. Според дипломатическия протокол министър общува с министър, премиер с премиер, президент с президент. Жалка история.