Давутоглу и Плевнелиев осъдиха ксенофобията и религиозната нетърпимост

OFFNews 27 февруари 2014 в 22:35 4544 8

Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу на среща в София от 27.02.2014 г.
Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу на среща в София от 27.02.2014 г.

Проявите на ксенофобия и религиозна нетърпимост са недопустими и трябва да срещнат категоричен отпор от страна на институциите.

Това е общата оценка на българския президент Росен Плевнелиев и турския външен министър Ахмет Давутоглу след срещата им на "Дондуков" 2 днес.

В четвъртък Давутоглу имаше официална визита в България и се срещна с президента, премиера и външния министър.

За нас България е приятелска и съюзническа съседска страна. Отношенията ни са много разнообразни, имат икономически, социални, политически измерения. Много малко са страните, които имат толкова близки отношения като България и Турция, заяви Ахмет Давутоглу, като добави, че в последно време тези отношения се развиват още по-интензивно.

Турският външен министър открои като сфери на взаимен интерес енергетиката, транспорта, търговията, инвестициите, туризма и земеделието.

Ахмет Давутоглу заяви амбицията стокообменът между България и Турция, който към момента възлиза на 3 млрд. евро, да бъде увеличен до 5 и дори до 10 млрд. евро.

Давутоглу подчерта и желанието на турската страна за активно сътрудничество в регионален аспект, което ще допринесе за мира и стабилността на Балканите.

Турция се стреми към открити и прагматични отношения със своите съседи и ще насърчи повече свои компании да инвестират в България, посочи той.

Свързването на транспортната и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа е приоритет и за България, и за Турция, беше отбелязано още по време на срещата с президента.

В България предстои завършването на магистрала „Марица“, а страната ни има амбицията да изгради и високоскоростна железопътна линия, която да ни свърже с модерната железопътна система, която се изгражда в Турция, отбеляза Росен Плевнелиев.

Турският министър изрази мнение, че от историята трябва да вземем не противоречията, а поуките, като подчерта, че и в двете страни днес е налице воля за надграждане на отличното двустранно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови