Дайнов: Търсим си началник, пред когото да се наведем. Днес е Турция, утре - Русия, после ще е друг

OFFNews 19 октомври 2016 в 09:23 7723 7

Наведеният човек няма как да е стабилен, всеки минава и му плясва един зад врата – и това е огромната грешна на предводителите на държавата (…) Този режим въведе преклонение пред силата. В западната цивилизация няма господари, всички са равни. А у нас я отрекоха – у нас има градация на силата и силният е прав. Той може да удря тези под него, и да се кланя на тези над него, коментира в студиото на „Тази сутрин” политологът Евгени Дайнов.

За съжаление това поведение трябва да се коментира от психиатри. Да се държим пред по-силните като послушен роб, а по-слабите – да се мачкат, това е поведение, описано от Зигмунд Фройд. В политиката то обикновено се наказва с излизане от нея, каза пък колежката му Татяна Буруджиева.

"Хората вече не искат дори да ги гледат (политиците – б. ред.) в наведеното им положение, защото дори само гледайки ги, си мислят, че се омърсяват", добави тя.

Двамата политолози коментираха случая с върнатите на Турция предполагаеми гюленисти и последните развития във вътрешния ни политически живот.

„България е подписала много международни договори, според които не трябва да връща хора в страни, където може да има опасност за живота им. България обаче си прави пълни оглушки, докато си търси пред кой началник да се наведе – а това създава усещане за нестабилност. Днес е пред Турция, утре пред Русия, после – пред братята американци, после – пред Ангела Меркел…”, коментира Дайнов.

Според него утре на всекиго може да се случи да бъде депортиран.

И двамата политолози бяха на мнение, че такова безобразие във вътрешната политика на България не имало от 30 години. Според Дайнов и Буруджиева постигнатият компромис в управляващата коалиция конституира неравенството: ясно е кой е господарят и кой е на колене. Това, по думите им, означава край на политиката.

"Има министри от РБ, които са си продали партиите – такива са Москов и Ненчев. Ненчев хем се поклони, хем се изправи пред Борисов. Борисов събра кметовете и им каза: „Ако загубим, ви махам. Как така ще махаш, като ти не си ги избрал. Кметовете започват да мачкат. Имам приятели във фирми, в които кметът им казва за кого да гласуват. Питам защо не го записа. Той отговори: „Прибраха ни мобилните телефони”. Нямаме реално управление, имаме политическа криза. Правителството е изградено на базата на сделки", каза още Буруджиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови