Да се поеме отговорност с 27 депутати е изключително безотговорно

Няма нужда от нов ваксинационен план, заяви д-р Симидчиев

OFFNews Последна промяна на 26 април 2021 в 09:11 5093 0

Парламентът е силно фрагментиран. Нямаме устойчиво мнозинство, което да следва ясна политика, то е флуидно. Да се поеме отговорност с 27 депутати е изключително безотговорно. 

Това заяви д-р Александър Симидчиев, депутат от "Демократична България" и председател на парламентарната комисия по здравеопазване, като коментира по БНТ възможността ДБ да поеме третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Не бива да се спира работата на Националния оперативен щаб, докато няма нов, който да поеме функцията му. Новото правителство ще реши как да управлява проблема с Ковид 19. Това кои хора са в щаба не е толкова важно, важно е по какви правила работят те. 

Не съм сигурен, че има нужда от нов ваксинационен план. Мотивацията, алгоритъмът, праговите стойности под които или над които се случва нещо не бяха достатъчно добре обяснени. Разбрахме броя на заразените, на починалите, на хоспитализираните, но това са едни числа. Сега имаме намаляване на бройките, но колко трайно и устойчиво ще бъде е трудно да се предвиди. Имаме много различни действия, които не са добре координирани, допълни д-р Александър Симидчиев. 

Според него е необходимо да се направи законодателна инициатива, с която се предвижда при обявяване на извънредна епидемична обстановка да трябва да се въведе специфичен план, който трябва да съдържа ясни и конкретни критерии, които включват или изключват определени ограничителни мерки. Например - Ако имаме над 1000 на ден, да се включват определени мерки. Така хората, чийто бизнес зависи от тях, ще знаят какво предстои и ще се включат с комуникационна кампания, обясни Симидчиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови