'Да, България!' иска оставката на министър Караниколов заради 'Дунарит'

OFFNews 19 септември 2017 в 13:11 4257 0

"Да, България!" иска оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов заради действията му по казуса с оръжейния завод "Дунарит". 

"В псевдо опит да оправдае своята активност за незаконно превземане на независим частен субект – оръжейното предприятие „Дунарит“ – министър Караниколов първоначално обяви, че държавата ще спасява дружеството. Без то да има каквато и да е нужда да бъде спасявано.

„Дунарит“ се оказа длъжник на държавата след близо 2-годишна сага около неговия корпоративен контрол, както и след напълно преднамерени и добре планирани цесии, осветили търговски отношения на държавните институции с офшорката Viafot Ltd., с единствената цел да бъде поставено в зависимост и да бъде превзето", обясняват от "Да, България!". 

"Изплащането на 50 млн. лева задължения от страна на „Дунарит“, както и действията на друг частен субект „Емко“ ООД, по отношение придобиването на контрол върху дружеството, за кратко поставиха държавата в ролята на догонващ. Това обаче само засили непремерените реакции на институциите, чието „острие“ се оказа Караниколов – отнети лицензи, преместени поръчки, протакане на процедури, проверки от полиция и прокуратура", пишат от партията.

Те смятат, че чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност.

"Това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема. В миналото, като директор на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на „Булгартабак“ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски", пишат в позицията си от партията.

От Да, България смятат още, че предложенията на Караниколов за придобиване на „Дунарит“ от страна на държавата, съпътствано от предложение за създаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови