Чобанов: "Креди Агрикол" ще отвори, когато бъде приет закон за нея

Нели Чолашка 11 юли 2014 в 14:23 4859 4

Петър Чобанов

"Креди Агрикол", където ще бъдат прехвърлени всички депозити от КТБ, ще бъде отворена, когато бъде приет специален закон за нея.

Това обясни финансовият министър Петър Чобанов преди да влезе на извънредното заседание на парламентарната бюджетна комисия, където ще бъде изслушан подуправителя на БНБ Иван Искров и се очаква той да внесе проект за закон за одържавяване на "Креди Агрикол".

Чобанов се надява депутатите максимално бързо да приемат проектозакона.

"Налага се банката да бъде одържавена, за да са спокойни вложителите. Те няма да загубят и стотинка от своите спестявания, ако парламентът одобри предложеното решение", уточни той.

Новата държавна банка ще оперира с годната част от портфейла на КТБ, с пари от фонда за гарантиране на влоговете, в който има 2.1 млрд. лв. (гарантирани са до 100 хил. евро) и с помощ от държавния бюджет, обясни финансовият министър.

По думите му за парите от държавата няма да е нужна актуализация на централния бюджет, а те вероятно ще бъдат набавени чрез емитиране на допълнителен дълг и това може да бъде гласувано от депутатите с приемането на специалния закон за новата банка.

Конкретните суми щели да станат ясни от проекта, който ще представи Искров.

Най-вероятно актуализация на бюджета на здравната каса ще има, защото това е политическата воля, коментира още Петър Чобанов.

Има разлика между това дали е необходимо и дали ще има актуализация, уточни финансовият министър. 

По думите му допълнителни пари за касата ще бъдат набавени чрез орязване на бюджетите на другите ведомства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови