Червените страсти: Нинова няма да води ПГ, Гуцанов иска Калоян Методиев да се откаже от НС

Мая Младенова 15 юни 2024 в 17:08 4220 2

Национален съвет на БСП - брифинг

Снимка БГНЕС

Кадър от брифинга след Националния съвет на БСП

Раздорът в БСП заплашва да свие и без това малката ѝ парламентарна група в бъдещото 50-о Народно събрание, стана ясно днес след заседание на Националния съвет на партията.

По-рано днес пленумът реши Атанас Зафиров да стане временен председател на мястото на лидера в оставка Корнелия Нинова.

Самата Нинова за пръв път от няколко парламента няма да е председател на парламентарната група. Начело на групата ще застане Борислав Гуцанов. Зам.-председател ще е Драгомир Стойнев, а ръководител на делегацията на социалистите в ЕП - Кристиан Вигенин. 

На свой ред Гуцанов поиска Калоян Методиев, сочен за фаворит на досегашната председателка, да се откаже от депутатското си място. Ако не го стори, ще бъде изключен от групата, обявиха на брифинг след заседанието.

Няма ред, по който парламентарна група да може да изхвърли избран депутат от парламента. Затова, ако бъде изключен и не подаде оставка по собствено желание, Методиев има два избора - да стане независим народен представител или да се присъедини към друга парламентарна група.

Калоян Методиев влиза като депутат от столичния 25-и избирателен район, след решението на Корнелия Нинова тя да влезе от Благоевградския многомандатен избирателен район (МИР), а не от 25-и, откъдето също се бе кандидатирала. Така се освободи място за Методиев. Новото временно ръководство на партията бе против тази рокада, а Нинова пренебрегна решението на партийното Изпълнително бюро, като избра Благоевградския район.

Любопитно е, че голяма част от депутатите на БСП не отговарят на една от промените в правилника на партията, които преди години въведе самата Нинова - да имат не повече от три депутатски мандата. Много повече вече са както мандатите на Нинова - осем, така и на Зафиров (шест), а и на други техни колеги. Кратките парламенти в последните години навъртяха по 3-4 мандата отгоре в сивитата на много депутати и дори по-младите сред тях вече могат да се нарекат ветерани. Друга партия освен БСП досега не е приемала правило за ограничение в броя мандати на своите кадри.

В 50-ия парламент левицата ще има 19 народни представители - с 4-ма по-малко от 49-ото Народно събрание. Коалицията "БСП за България" получи 151 000 гласа или 7,06% от гласовете.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    2

    Telluris Malus

    16.06 2024 в 08:14

    Жалко. Госпожата така добре съсипваше БСП. Докара ги да 150 000 избиратели. А бяха милион ...

    300

    1

    демотиватор

    15.06 2024 в 19:00

    Да кажа нещо добро за поне един от тях?
    Добре: зам.председателя на ПГ Драгомир Стойнев с времето (почти) се справи със заекването си- браво! (ジ)
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх