БТА ще разпространява безплатно информация, но след година и след още 3 млн. лева

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 17:15 923 0

БТА ще разпространява безвъзмездно информация от обществен интерес. Това обаче ще стане след година и след допълнителен трансфер от около 3 млн. лв. към бюджета на БТА за 2021 г. Това предвиждат законови промени, приети окончателно от парламента. 

Измененията и допълнението в Закона за Българската телеграфна агенция (БТА) са внесени от Вежди Рашидов и Тома Биков - ГЕРБ. Идеята за безплатната информация е на новия генерален директор Кирил Вълчев.

Сега БТА разпространява информация и осигурява получаването на информация преимуществено срещу заплащане. Целта на промените е, освен безвъзмездното разпространение на информация от обществен интерес, агенцията да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп до всички лица в България и чужбина. Като най-важен резултат от тази законодателна промяна ще бъде по-силното противодействие на фалшивите новини, е записано в мотивите. Свободният достъп до информационните продукти на БТА ще позволи на България да разшири възможностите на Агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална агенция, подчертават Вежди Рашидов и Тома Биков.

"За да се осъществи безвъзмездното разпространяване на информация и свободния безвъзмезден достъп до информация чрез продукти на БТА, е необходимо да бъде одобрен допълнителен трансфер по бюджета на БТА за 2021 г." по реда на Закона за публичните финанси пише още в закона.

Необходимото финансиране от държавния бюджет за 2021 г. е възможно да бъде осигурено чрез преструктуриране на други разходи и трансфери. От финансовото министерство информираха, че в държавния бюджет има разчетени средства за новосъздадени структури, които не са стартирали дейност от 1 януари т.г., и в резултат на тези икономии ще бъдат предоставени пари на БТА.

В приходната част на бюджета на БТА постъпват приходи от продажба на информация и други продукти, до които Агенцията не е длъжна да осигурява свободен безвъзмезден достъп, според приетите текстове.
БТА трябва да съхранява разпространената от нея информация не по-малко от три месеца.

Лице, което твърди, че е засегнато от агенционна информация ще има право на достъп до съответния архив. Генералният директор на БТА утвърждава Етичен кодекс на агенцията, гласува парламентът.
Актовете и съобщенията на агенцията не могат да съдържат информация от търговски характер, която рекламира дейностите на физически или юридически лица, стоки или услуги, приеха депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови