X Advertisement

Без изненада: Кирил Вълчев е новият генерален директор на БТА

Георги А. Ангелов Последна промяна на 27 януари 2021 в 10:04 2472 0

Снимка БТА

Кирил Вълчев

Без дебат и без нито един зададен въпрос парламентът избра за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, предложен от управляващата партия ГЕРБ.

Водещият на предаването "Седмицата" по радио "Дарик" положи клетва веднага след гласуването и вече е шеф на държавната информационна агенция с мандат от 5 години.

За него гласуваха 105 представители на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а представителите на БСП и ДПС не участваха в гласуването. Управляващите пък се въздържаха и гласуваха против кандидата на социалистите Ивайло Данаилов. Той беше съветник на Сергей Станишев по време на правителството на тройната коалиция.

До нов избор се стигна, след като в средата на ноември след кратко боледуване на 67-годишна възраст почина досегашният ръководител на агенцията Максим Минчев.

При изслушванията в медийната комисия преди седмица Вълчев заяви, че новините на БТА трябва да са безплатни за всички български граждани и медии - и частни, и обществени. В момента само част новините на агенцията са достъпни без платен абонамент. Информацията на агенцията следва да е свободно достъпна и за чужденците, които се интересуват от нея, смята Вълчев.

Според него БТА не трябва да иска да получава пари от публикуването на новини, като в същото време трябва да продължи да предлага специализирани продукти и услуги - sms-съобщения, архивни справки, обобщения по конкретни теми и др. Фаворитът на управляващите за нов шеф на БТА се изказа и против практиката агенцията да провежда пресконференциите си на фона на рекламни пана, както и против отдаването на помещения под наем - в основната сграда на БТА и в пресклубовете в страната.

Вълчев планира новините на агенцията да се разпространяват по четири начина- с текст и снимка, както е в момента, а също и с видео и аудио. В по-дългосрочен план новините трябва да се предлагат и със субтитри на английски език.

Вълчев смята, че БТА трябва да има кореспонденти във всяка община, а до изтичането на мандата - и във всички съседни държави, започвайки от Северна Македония. Той обеща още да увеличи броя на езиците, от които БТА превежда новини, като към английски, немски, френски, руски, гръцки, сръбски, турски и румънски се прибавят още испански, арабски и китайски.

Кандидатурата на Вълчев за шеф на БТА бе внесена в Народното събрание от шефа на медийната комисия Вежди Рашидов и от негови колеги от ГЕРБ в комисията.

БТА получава годишно 5 милиона лв. от държавния бюджет.

Досега Вълчев, който е юрист по образование, беше и адвокат на БТА. От 1993 до 1995 г. е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на агенцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Войната в Украйна от първо лице