БСП връща неизпълнения мандат за правителство на Радев

OFFNews 24 януари 2023 в 06:24 1560 1

Връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство - на БСП - съвпадна с рождения ден на Корнелия Нинова, която получи червени рози от президента Радев.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство - на БСП - съвпадна с рождения ден на Корнелия Нинова, която получи червени рози от президента Радев.

Президентът Румен Радев ще си вземе третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство днес. БСП са поканени на "Дондуков" 2 в 10.

Социалистите бяха третите, на които държавният глава връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание и след лидерска среща в края на миналата седмица, в която не участваха представители на ПП и ДБ, Корнелия Нинова обяви, че няма шанс за кабинет.

По Конституция след връщането на мандата президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва предсрочни парламентарни избори. Те се провеждат не по-късно от два месеца след публикуването на указа му. Те може да са на 26 март или на 2 април. Следващата вероятна дата е чак след Великден (католическият е на 09.04., а православният - на 16.04), т.е. 23 април.

Основният закон не определя срок за разпускането на парламента след връщането на третия мандат. Обикновено Радев забавя издаването на указа със седмица. Колко време ще даде той на 48-ото НС и дали депутатите ще успеят да гласуват ключови законопроекти сега зависи от него.

Проектозаконите касаят съдебната реформа. Единият е за КПКОНПИ, другият изменя НПК и касае въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

В режим на изчакване са и няколко законопроекта по Плана за възстановяване и устойчивост, от чието приемане зависи отпускането на втория транш, както и законопроектът за защита от домашното насилие на Надежда Йорданова.

Консенсусни изглеждат само останалите законопроекти по ПВУ.

Днес депутатите ще се съберат на извънредно заседание. В дневния ред обаче няма нито една ключова реформа. Там са включени законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество, второ гласуване на промени в Закона за българския жестов език и изслушване на служебния министър на външните работи Николай Милков във връзка с физическото посегателство над български гражданин в Северна Македония. НС ще разисква по питане към служебния министър на околната среда и водите Росица Благова за премахване на 9000 тона незаконни отпадъци в град Плевен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови