Вот на 2 или 23 април заради Великден, ако Радев не разпусне НС за седмица

НС не изпълни нито една от трите си основни функции със съдържание, посочи доц. Киселова

OFFNews 23 януари 2023 в 09:11 3257 0

Доц. Наталия Киселова

Снимка Архив

НС не избра правителство, нито другите 18 органа, които са с непопълнен състав, каза доц. Киселова

Ако президентът удължи работата на НС с повече от седмица, за да се приемат важни закони, заради католическия и православния Великден, има две възможни дати, на които може да се проведат изборите - 2 и 23 април. 

Това каза експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова по БНТ. Тази година католическият Великден е на 9 април, а православният на 16 април. 

"Няма срок, в който президентът след като бъде върнат утре неуспешно проучвателният мандат, трябва да разпусне НС. През последните две години президентът е разпускал НС за седем календарни дни. Ако приемем, че той удължи този срок, факторът кога да са изборите показва кога да бъде разпуснато това НС. И тъй като предстоят католическият и православният Великден през април, всъщност имаме две възможни дати за изборите. Едната е 2 април, а другата е 23 април, обясни доц. Наталия Киселова, експерт по конституционно право. 

"От конституционно правна гледна точка нито една от трите функции, които НС има, не беше изпълнена със съдържание. Нито по отношение на законодателството, на второ място - парламентът не избра правителство, нито другите 18 органа, които към настоящия момент са с непопълнени членове. Допълнително бяха дестабилизирани НЗОК и Сметната палата. Според мен това не е случайно и допълнително цели да се създаде усещане за хаос. И на трето място - контролната функция, която по принцип парламентът упражнява върху правителството, беше доста използвана, за да може да бъдат привиквани министри и да отговарят за неща, които са настъпили преди встъпването им в длъжност.

Всичко друго, което беше извършено беше при конюнктурни мнозинства, подчерта доц. Киселова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков