„БСП влезе в режим на самоизяждане“

След изборите може да има преформатиране на кабинета, смята Първан Симеонов

OFFNews 03 юни 2015 в 22:04 6880 2

Първан Симеонов

БСП влезе в режим на самоизяждане. Виждали сме вече това в синьо, но се оказа, че невъзможността да комуникираш, може да изяде главата на БСП.

Това обяви социологът от „Галъп“ Първан Симеонов пред bTV в коментар относно твърденията, че на лидера на БСП Михаил Миков е предлаган подкуп, за да не се кандидатира за председател на партията.

Това принуждава членовете на БСП да се хващат по-силно за лявото, за източното, но затова пък ги грози маргинализация и изолация, допълни Симеонов.

По думите му голямото препятствие е дали партията ще успее да вземе областните градове на предстоящите местни избори. Ако не успее, това означава, че БСП ще слезе едно ниво надолу, категоричен е той.

Симеонов каза още, че в Реформаторския блок има едно крило, което е готово да стои във властта, независимо от всичко, и друго, което е готово да си тръгне, ако не минат определени реформи. Според него хората около Радан Кънев искат радикална реформа в прокуратурата, а тези около Меглена Кунева и Божидар Лукарски са по-предпазливи.

Социологът е убеден, че след местните избори е възможно да има преформатиране на кабинета.

Борисов знае, че всяко докосване до ДПС е удар по имиджа. ДПС обаче ще вдига стойността си с наближаването на президентските избори. Възможно е и Борисов да погледне с висоокомерие на резултатите от изборите на коалиционните партньори, допълни Първан Симеонов.

Той коментира и предложението за референдум на президента Плевнелиев.

Подозирам, че референдумът ще донесе доста разочарования. Единственият въпрос за изборните правила, по който би трябвало да се иска референдум, е въпросът за задължителното гласуване, защото това е принципен, ценностен въпрос. Обществото казва, че иска промени в изборните правила, но реално не знае какви промени иска, по-добре е това да се реши от специалисти, категоричен е Симеонов.

По думите му не трябва и да се прекалява с референдумите, защото те могат да ни отвратят от пряката демокрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови