БСП свиква Национален съвет, който да реши с кого ще разговаря за съставяне на правителство

OFFNews 15 януари 2023 в 19:09 1618 2

Кристиан Вигенин

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кристиан Вигенин

"БСП ще свика Национален съвет, който да вземе решение дали партията с кого ще се разговоря. Не бива да слагаме каруцата пред коня. Да вървим стъпка пред стъпка. Нека бъде връчен мандатът. Ще съберем Националния съвет, за да преценим кое по-различно можем да направим, за да бъде успешен опитът за съставяне на правителство. Тогава ще решим с кого ще говорим", заяви Кристиан Вигенин от БСП пред бТВ.

По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на левицата на 16 януари. 

Същото обяви и зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски пред Нова ТВ, но уточни, че това ще стане още в началото на предстоящата седмица.

"От сега е ясно и го обявихме в предишните дни – ние ще се опитаме да извадим общите неща и да оставим в страни проблематичните неща за следваща дискусия", обясни Вигенин от своя страна. 

Той е убеден, че има ако има политическа воля за правителство, ще се намери компромис. "Ако няма воля, а то ще стане ясно много бързо, няма смисъл да се впускаме в тези разговори по конкретни политики", допълни депутатът. 

Вигенин обясни, че от БСП предпочитат политически кабинет, но всичко ще се реши след разговори:

Според него всички без една формация казват, че искат да има правителство, но действията им показват, че се готвят за избори. "Принципният и важен въпрос е да се получат гаранции, че достатъчно партии искат правителство – това ще свали напрежението", смята Кристиан Вигенин.

Депутатът каза още, че от партията ще положат всички усилия, за да има правителство и няма да върнат папката предварително, защото третият мандат е последен шанс в рамките на този парламент, в условията на криза, инфлация и война България да има правителство

Попитан защо според него Радев ще връчи за четвърти път третия мандат на БСП, Кристиан Вигенин заяви, че "предпочита да вярва", че това е резултат на внимателен анализ коя формация има най-голям шанс да състави правителство.

"Надявам се това да е така. Президентската институция не бива да взима решения на база кого харесва или не харесва. Някои казват, че президентът не иска правителство, а иска да управлява още 5 месеца. Президентът по Конституция не би трябвало да управлява", категоричен е зам.-председателят на Народното събрание. По думите му БСП не би била ефективен мандатоносител, ако тръгне още отначало с предложение за премиер и в партията не са обсъждани такива въпроси.

Според него в последните месеци е имало твърде много празно говорене и заявки. "Това впечатление, че "Демократична България" е могла да формира нещо около себе си, може да е част от фоновия шум в българската политика. Когато се връчва мандатът то това е на база внимателен анализ“, посочи още той.

По думите чу БСП е имала разминавания с политики на служебния кабинет: "Някои от тях са ключови – не беше предложен бюджет, не бе дадена възможност за увеличение на доходите, партидата самолети, военната помощ за Украйна. Ние не можем да продължим тази политика".

На бъдещия Конгрес през февруари няма да се прави вътрешнопартийна политика. "Не предвиждам разклащане. Трябва спокойно да подходим към този Конгрес ", посочи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови