БСП ще подкрепи правителство на Слави, но няма да участва в него

OFFNews 17 април 2021 в 16:42 3626 0

БСП ще подкрепи правителство с мандата на "Има такъв народ", но ако се стигне до съставяне на кабинет, социалистите няма да участват в него. 

Това стана ясно от брифинга на Корнелия Нинова след днешното заседание на Националния съвет на БСП.

Партията поставя и редица условия за подкрепата си за евентуално правителство на "Има такъв народ":

"Първо: Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици.

Второ: Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма.

Трето: Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата на управление на оперативните програми. Реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната.

Четвърто: Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост.

Пето: Изменение в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на корпоративния и купения вот"

Ако се стигне до връчване на мандат на БСП за съставяне на правителство, Националният съвет и Парламентарната група на Столетницата "ще вземат решение в спешен порядък", съобщи Нинова.

Очаквано БСП няма да подкрепи предложения от ГЕРБ кабинет и ще гласува "против" него в пленарна зала.

Нинова твърди, че не Младежкото обединение на БСП е протестирало днес пред "Позитано" 20 с искане за оставката й, а "няколко младежи от организацията в Перник". Тя е категорична, че Младежкото обединение изобщо не е поставяло въпроса за оставката й.

Нинова призна, че на Националния съвет днес е "отчетено като грешка" това, че БСП не е обявила подкрепа за кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова преди парламентарните избори.

Чак днес партията официално обяви подкрепата си за президентската двойка за втори мандат и сформира работна група, която да осъществява комуникацията с Радев и Йотова.

На заседанието днес не беше повдиган въпрос за свикване на Конгрес. Нито един от членовете на Националния съвет не постави този въпрос - нито за обсъждане, нито за гласуване. Така че Конгрес на партията няма да бъде свикван, каза още председателят на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови