БСП ще подкрепи Радев, бус пуска 'Времето е наше' пред централата (обновена)

Социалисти обвиниха Нинова, че липсата на подкрепа за Румен Радев им е коствала 3-4% от гласовете на изборите

OFFNews 17 април 2021 в 13:09 5768 1

Снимка БТА

Корнелия Нинова

Започна заседанието на Националния съвет на БСП, на който левицата обсъжда резултата от парламентарния вот, евентуални промени в ръководството и подкрепата за Румен Радев за втори президентски мандат.

В събота следобед стана ясно, че Националният съвет на БСП е приел предложението на Изпълнителното бюро за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат със 122 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

Членовете на Националния съвет сформираха работна група, която да осъществява комуникацията с президентската двойка за формулата на издигането й, инициативния комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова.

Групата ще се ръководи от Корнелия Нинова, а в състава й влизат представителите от ръководството на партията - Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и представителите на ръководството на Парламентарната група - Кристиан Вигенин и Христо Проданов.

Предстои Националният съвет на БСП да одобри изработения от Изпълнителното бюро обхват на политиките, които да бъдат предмет на разговорите между работната група и кандидат-президентската двойка за втория й мандат.

Час преди началото на пленума пред сградата на ул. "Позитано" 20 се появи бус с надпис „Корнелия до победата! СДС е с теб!“ От колата се чуват и звуци от митинги с песента „Времето е наше“, предаде БНР.

В същото време представители на младежката организация на БСП настояват за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Те се появиха пред централата, скандирайки за оставка.

Други представители на партията пък заявиха категорично преди пленума, че оставка на лидера няма да бъде искана.

Кирил Добрев, член на Националния съвет, заяви, че Нинова трябва да се извини за изборната загуба:

„Корнелия просто трябва да излезе пред партията и да се извини за всичко, което направи. Въпросът е следният: Защо беше необходимо да изгубим изборите, за да подкрепим Румен Радев сега. Десетки, стотици партийни организации го направиха преди 4-5-6 месеца. Защо се дърпаше това ръководство?! И ако днес трябва да плащаме цената за ината на някой, добре, ще го направим“.

По думите на Калоян Паргов липсата на заявка за подкрепа на Румен Радев е коствала на партията 3-4% от гласовете на изборите.

В ранния следобед се очаква левицата да даде пресконференция.

Как протича пленумът на червените:

Остри критики към лидера

Към 13:50 ч пленумът все още продължава при закрити врата. По информация на OFFNews редица социалисти са направили остри изказвания за това, че партията не е обявила подкрепа за кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова преди парламентарните избори.

Корнелия Нинова, на свой ред, посочила, че с изказвания в медиите евродепутати от левицата са създали манипулации, че БСП не заявява подкрепа за президента заради договорки с ГЕРБ и ДПС. Думите ѝ вероятно са по адрес на изказване на Елена Йончева, което бе широко коментирано.

От залата обаче са опонирали, че самата Нинова е редила листите за Европарламента. Припомнили освен това, че още преди изказването на Йончева самата Нинова бе обявила, че е рано за издигане на кандидат за президент. Деница Златева е заявила, че през февруари член на Изпълнителното бюро коментирал, че без подкрепата на БСП Румен Радев няма как да стане президент и ако не му е ясно, ще му стане ясно.

Весела Лечева е коментирала, че неиздигането на Радев преди парламентарния вот е политическа грешка, която БСП плаща днес.

Няма оставка

"Искам да заявя ясно: Няма да подам оставка!" - е била категорична Нинова пред пленума.

Според нея не е нужно БСП да свиква конгрес, а хората, искащи оставката ѝ днес, не са подкрепилите я за председателския пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови