БСП сезира прокуратурата за действията на правителството в Странджа

OFFNews 24 юли 2018 в 16:32 2501 0

Снимка БСП - пресцентър

БСП внася 11 страници сигнал в прокуратурата за действията на правителството в Странджа.

Това обяви председателят на партията Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Сезираме главния прокурор да предприеме действия за установяване, според нас, на извършени престъпления и закононарушения, уточни тя.

Според Нинова действията на управляващите в засегнатите от чума по дребните преживни животни райони, поне в началото, са били незаконни.

За това трябва да се носи отговорност. За разлика от управляващите, ние не само хвърляме димки в публичното пространство за конспирации, а действаме, допълни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова обясни, че сезира прокуратурата за действия, базирани на нищожни заповеди. Те са подписани от зам.-директор на агенция, а не от министър на земеделието, съгласувано с министър на вътрешните работи, както изисква законът. "Такива заповеди не пораждат последици – те са нищожни“, категорична бе тя.

По нейните думи от това следва, че всички предприети действия, на базата на такава заповед, са незаконни:

„Сезираме главния прокурор за унищожаване на частна собственост, без на хората да е връчен документ, на базата на който това се случва.“

БСП сезира държавното обвинение и за нахлуване в частна собственост, без предоставяне на документ за това, както и за ограничаване на достъпа на хората до личната им собственост без заповед на оторизиран орган.

Заравянето на убитите животни създава опасност от епидемия и за това са виновни хората, които го правят по този начин. Липсата на обеззаразяване от първите дни, също крие опасност от разнасяне на заразата и трябва да се носи отговорност, заяви Нинова.

Тя посочи още, че ако има основания ще бъдат сезирани и европейските институции:

"Обсъждаме с международни експерти как да се търсят правата на тези хора в Страсбург по Европейска конвенция по правата на човека и основните свободи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!