БСП пита служебния премиер Гълъб Донев за сигнал срещу областния управител на Хасково

Минко Ангелов подаде оставка, ще я гледат след като излязат резултатите от проверката на сигналите

OFFNews 29 ноември 2022 в 19:50 2000 0

Минко Ангелов

Снимка Facebook / Минко Ангелов

Минко Ангелов

Областният управител на Хасковска област Минко Ангелов е подал оставката си, съобщи от парламентарната трибуна служебният министър-председател Гълъб Донев, който трябваше да отговаря в парламента на въпрос на народната представителка от БСП Смиляна Нитова за участие на Ангелов в контрабандни канали. От отговор на премиера стана ясно, че по случая с подадени срещу областния управител сигнали работят МВР, ДАНС и прокуратурата.

В сряда БСП атакува премиера на Радев заради Минко Ангелов с въпроса „Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция“. Въпросът на практика беше отговор и съдържаше твърдения за нерегламентирани действия на най-високопоставения правителствен чиновник на областно ниво в Хасково.

„През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за голям контрабанден внос от Турция, във връзка с който е замесено името на областния управител на област Хасково. За жителите на областта той не е непознат, доколкото вече три пъти е назначаван за такъв в служебните правителства на президента Румен Радев“, - заяви от трибуната на парламента Смиляна Нитова.

Нитова допълни, че гражданското сдружение “Българска легия Антимафия“ е подало сигнал до президента, в който се сочат факти за чадър от страна на областния управител за контрабанден внос на акцизни стоки. Твърди се, че в схемата са замесени митничари и полицаи от района. Стоките са преминавали през ГКПП “Капитан Андреево“ и митница “Свиленград“.

„Гражданите се вълнуват от въпросите на корупция и кражби. Моят въпрос е продиктуван от питания на наши избиратели в региона, които ми поставят следния въпрос: “Служебното правителство ще покровителства ли корупцията и кражбите?“. В тази връзка Смиляна Нитова се обърна към служебния премиер Гълъб Донев с въпроса: “Г-н министър председател, имате ли информация по случая и какво ще предприемете?“

„При наличието на най-малко съмнение по отношение на действията на областния управител на Хасково, той ще бъде освободен“, заяви по време на участието си в парламентарния контрол служебният премиер Гълъб Донев.

„По сигнала, постъпил при президента Румен Радев, е уведомена прокуратурата, МВР, ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. Първоначални резултати се очакват през следващите няколко дни“, увери Гълъб Донев и допълни, че Ангелов е депозирал оставката си, решението на Министерския съвет относно оставката ще бъде взето незабавно след първоначалните резултати от разследването на МВР или на друг от компетентните органи“.

Самият Минко Ангелов обяви оставката си в профила си във фейсбук, като каза, че е морално и почтено да я подаде, но допълни, че изнесената информация е пасквил съшит с бели конци и опит за омаскаряване с цел дискредитирането му като борец за законност и справедливост.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!