БСП обвини управляващите, че връщат охранителите от прехода

ГЕРБ видя в думите на социалистите заплаха за националата сигурност

ОFFNews 16 март 2018 в 12:08 4504 1

Управляващи и опозиция си размениха обвинения заради промените в закона за частната охранителна дейност, които позволяват цели населени места да се охраняват от частни фирми. 

Преди началото на днешния парламентарен контрол от БСП прочетоха декларация, в която определиха текстовете като "врата към връщането на добре познатите охранители от прехода".

"Тези промени са абдикация на държавата от грижата за българските граждани. Чрез закона категорично се легитимира безотговорността и абсолютната слабост на това управление", каза социалистът Тодор Байчев.

Според БСП приетите от парламента текстове предоставя в ръцете на кметовете нова възможност за наливане на пари в обществени поръчки и частни фирми.

"Управляващите често Народното събрание в орган, който пази или прокарва нечий частен интерес. В някои случаи това граничи с безогледни, невъобразими като политически егоизъм и късогледство, и опасни като последствия действия. Такъв е случаят с МВР. Този състав на правителството - между ГЕРБ и ОП, са първите, които си позволяват да раздържавяват МВР, да го предлагат на парче на частници, да търгуват с най-ценното за българските граждани – сигурността на живота, здравето и собствеността им", каза Байчев.

Социалистите казаха още, че тези промени в закона са "изключителна обида към служителите на МВР" и припомниха, че главният прокурор и президентът сезираха Конституционния съд (КС) за промените.

Реакцията на ГЕРБ не закъсня - управляващите обвиниха социалистите, че си играят със страховете на хората и дори заплашват националната сигурност.

"Много добре звучи популистката политика в последните месеци, но да се заиграваш със страха на хората, с най-важното желание - да живеят в сигурност, и манипулираш фактите - това вече е опасно. Да си играеш със страховете на хората по темата сигурност, е опасно за държавата", каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

От ГЕРБ определиха като правилно решението на президент и главен прокурор да сезират КС за промените.

"Когато една българска институция осъществява конституционните си и законови права да подаде към Конституционния съд текст от един закон - това е правилното. Но да се упражняваш, да яхваш вълната политически е опасно за националната сигурност", каза Манев.

Управляващите нападнаха социалистите за политиката, която са имали в тази област, когато са били на власт. 

"Когато закрихте и продадохте СОД на МВР, тогава имахте ли проблеми с това, че пазарът се изкривява. А когато управлението на премиера Орешарски назначаваше по списъци от партийните ви централи неграмотни и необразовани лица да охраняват обществения ред - тогава бяхте ли загрижени?", попита той социалистите.

Социалистите определиха твърденията на ГЕРБ, че думите им застрашават националната сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!