БСП иска оставката на министъра на земеделието заради убитите животни

OFFNews 17 юли 2018 в 11:51 2306 1

БСП иска оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов заради евтаназираните овце и кози в селата Воден и Кости, където беше открито огнище на чума по дребните преживни животни.

Искаме оставката на министър Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев. Порожанов и премиерът Бойко Борисов носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова след извънредния Председателски съвет в парламента, който беше свикан именно заради чумата по животните, който беше свикан по молба на Оперативния щаб, който се занимава със ситуацията.

"Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към Министерството на земеделието, с което четирима доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума", каза Нинова след Председателския съвет.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че "искането на оставки от страна на опозицията е тяхното ежедневно упражнение" и добави, че е нормално опозицията да критикува изпълнителната власт.

"Преди 10 дни имаше вот на недоверие. Опозицията си има системен подход, за да иска оставката на това правителство, защото тя иска да влезе през служебния вход и да управлява. Трябва да бъдем отговорни като политици, като държавници. Трябва да се проявява нетърпимост към действията на някой, който иска да има хаос в държавата. Никой от опозицията не предлага конкретни мерки. Те казват, че това не е правилно", каза Цветанов.

Волен Сидеров пък призова да не се допускат спекулации с чумата по животните в Странджа. "Хора, които тръгват да ловят риба в мътна вода, да приберат  въдиците, да не се опитат да го правят, защото е опасно за всички. Съжалявам, че опозицията не застана сред нас. Не трябва да се работи с внушения, че нещо се върши незаконно. Всичко е точно като мерки. Имаме доказателства, че болест има", добави председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти".

След извънредния Председателски съвет в парламента Нинова за пореден път изрази тезата, че партията й е предотвратила напрежение в Шарково. "Освен опасност от зараза, в момента имаме опасност от гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежение и от сблъсъци. Предупредих и специално се обърнах към господин Цветанов с предложение всички да успокоим това напрежение", каза Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови