Румен Радев: Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите

Вето върху закона за военната помощ на Украйна е безпредметно, сезирането на КС по темата е безнадеждна кауза, заяви президентът

OFFNews 23 декември 2022 в 14:48 3897 6

Румен Радев

Снимка Пресцентър на президента

Радев призова партиите да спазват закона и при говоренето си

В днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържат към закона, така както правя и аз.

Това заяви президентът Румен Радев по повод призивите от политически партии за налагане на вето върху закона за предоставяна на военна помощ на Украйна. 

Държавният глава припомни, че неведнъж е призовал народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата и допълни: „За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ“.

Вето върху приетия закон е абсолютно безпредметно, защото съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор и сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно, посочи президентът Радев.

„Докато г-жа Нинова умува дали да сезира Конституционния съд, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има абсолютно никакъв ефект, Министерството на отбраната свърши нейната работа“, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че Министерството на отбраната е ревизирало наложения му от парламента договор, с което се отменя правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по споразумението и всички допълнителни решения трябва да минават през Народното събрание. Ревизираният от Министерството на отбраната договор ще бъде внесен веднага след Нова година в Народното събрание.

„Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решение за военна помощ за Украйна и това ще става само и единствено със санкцията на парламента“, заяви президентът Радев. 

Нинова към Радев заради военната помощ за Украйна: Предадохте левите хора

„Категорично това Министерство на отбраната няма да дава самолети, зенитно-ракетни комлекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности“, посочи още Румен Радев.

В отговор на въпрос за възможността България да получи заместваща техника държавният глава посочи, че модернизацията на Въоръжените сили не се състои в това да заменим една стара техника с още по-стара и призова още веднъж Народното събрание да се фокусира върху предложената от Министерството на отбраната и внесена от Министерски съвет програма за приоритетни инвестиционни разходи за истинската модернизация на Българската армия.

Партиите имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг и най-сетне да имаме редовно правителство, заяви Румен Радев относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

4

Дедо МразИ

23.12 2022 в 22:04

Грипена нахитрял явно :-)

2099

3

Mateevk

23.12 2022 в 21:18

Управляват ни пълни дебили! Не мога повече да слушам глупостите им! Всичко си има граници!

2073

2

Johnny B Goode

23.12 2022 в 19:36

Значи тези които помагат на жертвата са "войнолюбци", а руските му шефове са миролюбци и целите в бяло.
Егати противният зелен чорап е този катил.

1930

1

Муню

23.12 2022 в 15:40

Спрете това фиаско!!!
Радев, опомни се най-после. Плюете в лицето на по-голямата част от страната ни. Заедно с това плюете и в лицето: на всички от Европейския съюз, на всички от Северна Америка, на всички от Австралия и т. н. Въобще плюете целия демократичен свят.
Ако всички тези хора са войнолюбци, обяснете на хората каква е Русия?
Аман то глупости. Уволнете си пи-а-ра, че вече целия запад Ви се смее, а с това и нас - излагате България!