БСП и ДПС спокойни съдбата на кабинета

Елица Мартинова 06 февруари 2014 в 12:41 2917 3

Лютви Местан и Сергей Станишев

Снимка БГНЕС

Парламентарните групи, подкрепящи кабинета - "Коалиция за България" и ДПС, не са обезпокоени от предстоящия вот на недоверие в сектор "Сигурност".
Третият вот на недоверие бе внесен в деловодството на Народното събрание по-рано днес. Мотивите са неуспешната, според вносителите, реформа в сектора, проблемите в митницата, нарастващата контрабанда и проблемите с битовата престъпност.

Мотивите на ГЕРБ обаче не впечатлиха нито "Коалиция за България" (КБ), нито ДПС. В кулоарите на парламента Атанас Мерджанов (КБ) и лидерът на ДПС Лютви Местан изразиха увереност, че вотът на недоверие ще бъде преодолян.

"Имаме основание да очакваме дебатите по вота спокойно и хладнокръвно, вотът на недоверие ще бъде преодолян в пленарна зала", каза Мерджанов.

"Нямаме притеснения, ще ви призная, минимум защото, българската Конституция прави сравнително лесно избирането на един кабинет, но механизмите за свалянето на кабинет са по-трудни. Вносителите на вота трябва да съберат 121 гласа "за" вота на недоверие - нещо, което не виждам как ще се получи дори при това крехко съотношение на силите в 42-ото Народно събрание", коментира по темата Лютви Местан.

Според КБ и ДПС възраженията на ГЕРБ в сектор "Сигурност" са несъстоятелни, предвид практиките в МВР по времето на предходното управление.

"Изброените шест мотива, с които се иска вот на недоверие, са изключително несъстоятелни, като се има предвид четиригодишната практика на пробив в националната сигурност, безкрайните опити за незаконно подслушване, както и над 50-те процента организирани и специализирани полицейски акции без каквото и да е правно основание. Липсата на каквато и да е подготовка и контрол по българските граници, в резултат на което бяхме свидетели на бежанската вълна", изреди Атанас Мерджанов.

Лютви Местан пък посочи, че Борисов и Цветанов "се синонимизират с полицейщината, насилието върху български граждани, с рекета върху бизнеса и с подслушванията". Той настоя дебатът по вота да бъде излъчен пряко по БНТ и БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!