Борисов звъннал на Путин за съвместни енергийни проекти

OFFNews 05 август 2016 в 14:36 7710 14

Борисов звъннал на Путин за съвместни енергийни проекти

Снимка БГНЕС, архив

Българският премиер Бойко Борисов се обадил на руския президент Владимир Путин и двамата разговаряли по енергийни въпроси. Това става ясно от съобщение на интернет страницата на Кремъл. 

В него се посочва, че разговорът е бил по инициатива на Борисов. Двамата с Путин обсъдили "актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката". 

Според съобщението било договорено взаимодействие в рамките на руско-българската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. 

В петък следобед и пресслужбата на Министерския съвет разпространи съобщение за телефонния разговор. В него се посочва:

"Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Министър-председателят и президентът проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Бойко Борисов и Владимир Путин изразиха задоволство от обсъжданията и резултатите от сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена през януари т. г. в София. Те акцентираха на необходимостта от интензифициране на нейната работа, което би допринесло за увеличаване на стокообмена между двете страни, който в последните години не отговаря на потенциала си.

Министър-председателят и президентът обсъдиха и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязаха, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

11

Нострадамус

05.08 2016 в 18:21

Боко се моли на Путин да напълни г*зовия му хъб!

12311

10

Gusta Roro

05.08 2016 в 18:19

[Профил на Умен"> Умен

Рейтинг : 6858
05.08 2016 в 15:36 6
Тоест, това, че Русия осъди България заради спрения проект за АЕЦ "Белене" --> http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/16/2778337_rusiia_osudi_bulgariia_zaradi_spreniia_proekt_za_aec/
Не достатъчно "адекватна обосновка" за възстановяването му, че евентуално да не плащаме "1.2 млрд. евро" или "550 млн. евро", както с радост ги изкарва ББ, за едното нищо (както в много други случаи)?

18551

9

Нострадамус

05.08 2016 в 18:18

Може би Бочко е открил големи залежи на нефт и газ в България и казва на Путин, че вече му е конкурент..."Преди време Боко се изцепи в неговият тъп стил: "Утре дупчим и продаваме...Ставаме конкуренти"

29216

7

Лопе де Вега

05.08 2016 в 15:36

Според протокола вождовете говорят помежду си когато си поискат. Слугите се обаждат само когато им позволят.

Писна ми!