Борисов преосмисля кандидатурата на ГЕРБ за президент

В случая вече не касае човек дали е с много образование, или с много титли, обясни премиерът

OFFNews 22 юли 2016 в 08:33 10960 52

Борисов преосмисля кандидатурата на ГЕРБ за президент

Премиерът Бойко Борисов преосмислял решението за издигането на кандидат за президент от ГЕРБ заради сложната ситуация в света. "В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да излъчим за кандидат", каза Борисов в интервю за Нова тв. 

Борисов заяви, че сега е необходима силна фигура. "Нацията в следващите месеци и години ще има един човек, който да балансира между партиите и да консолидира нацията, не да я раздели", каза Борисов, според когото бъдещият президент трябва да "балансира между партиите, между изпълнителната власт". Той не каза дали вижда себе си като обединител на нацията, но описа бъдещия президент така:

Преосмислям го, защото в случая вече не касае човек дали е с много образование, или с много титли, или с какво ли не друго още. Думата е да бъде приет от всички, когато бъде избран. Моите уважения, но ако колегата Кънев искаше да направим нещо заедно, и то не е минало. Аз ще ги забравя тези неща, които говори, защото те не са верни. Аз в последните два месеца имам две писма от Департамента, за които ми благодарят за работата, която имаме, без да ги карам да пишат такива неща. Изглежда инстинктивно разбират, че някой ме атакува по тая тема и те държат на мене. Защото, когато е трябвало да се прекратяват или да се взима отношение по тежки въпроси, свързани с енергийната зависимост... В момента ние реално сме направили диверсификацията в газопреносната мрежа.

Борисов обясни, че ако кандидатът за президент на ГЕРБ не спечели, той ще оттегли партията си от управлението. "Това ще означава, че ще има нова политическа сила", обясни той. "Резултатите от изборите, ако сме успели, ще опитаме да направим още по-добър кабинет, дори и смяна на министри, ако трябва, за да усилим последните години на управлението", коментира премиерът. 

Борисов намекна, че е готов на разговори с Реформаторския блок за обща кандидатура и че ще забрави, това което лидерът на ДСБ е казал, защото било лъжа:

„Ненчев, с риск да ми се разсърди, вчера, след като се видяхме с армията, и той самият ми каза човекът: Бе, дай да седнем и нещо да мислим за тези президентски избори, защото – и той го осъзнава, и хората го осъзнават, че всъщност какво означава един президент да е социален? Ми аз, министър Калфин ми беше вицепремиер, ръководеше социалното министерство с 200 млн. извън бюджета повече подкрепихме българските пенсионери. Това изобщо не зависи от социалната политика от президента. Или какво значи президентът да е гарант за Европейския съюз и НАТО? Той има право само да върне един закон за един месец в парламента и той да се прегласува. Гарантът и за ЕС, и за НАТО са на първо место, партиите, които генерират мнозинството в парламента, и второ – кабинетът, който взима своите решения за финансиране или изпълнение на каквато и да е програма. Едва в някаква ситуация, когато партиите са слаби, когато институциите не работят се дава по Конституция на президента три месеца да направи служебно правителство. 

Премиерът е категоричен, че ще обяви кандидата за президент през септември и че изборите са последната му грижа: 

Знам доста, ежеминунто кореспондирам и с военните, и с цивилните нашите специални служби, и с министри. Президентските избори са толкова далеч, свързано с напрежението, което дотогава ще има в света, че са ми последна грижа към тоя момент. Защото ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси в тези месеци. Затова ще му дойде времето и на тази тема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

52

Blagodatka Dushanova

22.07 2016 в 20:55

Ама той наистина ли си мисли,че е обединителят на нацията?Защо ли пък да не си мисли,човекът страда от силна форма на психопатия-самовнушението,че е велик е едно от симптомите.Друг симптом е да казва небивалици(лъжи)през 5 минути и сам си вярва,че те са истина.Лъжите са полезни за него защото чрез тях той се измъква от всяка неудобна ситуация...Имам си една отчаяна мечта-изборите на есен да бъдат честни!