Борисов: Вучич и Тачи да решат проблемите между Сърбия и Косово, силни са

ОFFNews Последна промяна на 27 април 2018 в 21:32 3037 0

Настоявам колегите Вучич и Тачи да решат всички проблеми между Сърбия и Косово, достатъчно силни лидери са.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие, цитиран от „Фокус“.

По време на срещата той намери време да благодари на някои от европейските лидери: "Благодаря и на Ангела Меркел, защото ако нещо добро се случи на Балканите, аз съм убеден, че това може да стане само с нейната лична ангажираност. Благодаря на Тереза Мей, че много активно работим за срещата юли месец в Лондон по Берлинския процес. Благодаря на всички президенти, които са тук", каза Борисов.

"Настоявам колегите Вучич и Тачи да решат всички проблеми между Сърбия и Косово, достатъчно силни лидери са. Достатъчно силни амбиции имаме Балканите“, заяви Борисов.

"Надявам се егоизмът на никого да не надделее и да спре процеса за целите Балкани. Това е важно и за Румъния, и за Гърция. Надявам се по същия начин и лидерите на Гърция и Македония да намерят решение за името. То трябва да стане възможно най-бързо. Имаме исторически шанс, както моят приятел историк Доналд каза, че след 60 години историята ще изпише и Вучич, и Тачи, и Георги Иванов, и Заев, ако успеят да придвижат държавите си напред и обратно", каза още Борисов.

Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който също присъства на срещата, обсъдиха подготовката на срещата на Западните Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. 

„Успяхме да покажем на Европа, че без Балканите не може да има стабилност, нито в Европа, нито в региона, затова трябва да им бъде дадена ясна европерспектива“, посочи още Туск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови