Борисов предложи на ЕК Варна да разпределя газ от спрения "Южен поток"

OFFNews 12 декември 2014 в 17:12 4122 6

Борисов предложи на ЕК Варна да разпределя газ от спрения

Българското правителство е изпратило официално предложение на Европейската комисия за изграждане на газов хъб на територията на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

С предложението премиерът Бойко Борисов предлага Варна да стане приемно-предавателна точка на руския газ от тръбата на спрения от Русия проект "Южен поток". В предложението се посочва, че разпределето ще става, "където би трябвало да излезе тръбата на „Южен поток".

Предложението беше обсъдено на заседанието на Министерския съвет в сряда, когато премиерът Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев да изготви официално писмо до заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович.

"Хъбът (център, бел. ред.) би могъл да се превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона - България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност - Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и др. В текста на писмото се посочва още, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни", се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

„Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара“, се казва в писмото на Борисов.

Той е убеден, че предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от "Южен поток", както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове "Хан Аспарух", "Силистар", "Терес", които обаче все още не са разработени.

"Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите с Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали. В допълнение бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз“, се казва още в писмото на Борисов.

В него се излагат мотиви със стратегическото географското разположение на България, което може да се използва като актив и за всички партньори в ЕС и в региона. Посочва се също, че с изграждането на такъв хъб могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени.

България изразява готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие, както и да работи в посока изграждането на газовия хъб, от който да бъдат снабдявани съседните и партньорски държави.

България подчертава, че подобен проект може да бъде реализиран приоритетно заедно с интерконекторните връзки и да бъде в унисон с плана „Юнкер“ и формирането на Европейски енергиен съюз, като допринася за подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите.

В писмото Борисов отправя С писмото е отправена и официална покана за среща-разговор в София с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени параметрите на проекта, както и всички други актуални въпроси на енергетиката, преди предстоящото посещение на комисар Шефчович в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови