Ексклузивно Коалиция ще има

Борисов предложи на ЕК Варна да разпределя газ от спрения "Южен поток"

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2014 в 17:12 3683 6

Борисов предложи на ЕК Варна да разпределя газ от спрения

Българското правителство е изпратило официално предложение на Европейската комисия за изграждане на газов хъб на територията на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

С предложението премиерът Бойко Борисов предлага Варна да стане приемно-предавателна точка на руския газ от тръбата на спрения от Русия проект "Южен поток". В предложението се посочва, че разпределето ще става, "където би трябвало да излезе тръбата на „Южен поток".

Предложението беше обсъдено на заседанието на Министерския съвет в сряда, когато премиерът Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев да изготви официално писмо до заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович.

"Хъбът (център, бел. ред.) би могъл да се превърне в общ разпределителен център за страните-членки в региона - България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и през тях за страните-членки от Централна и Западна Европа, както и за държавите от Енергийната общност - Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и др. В текста на писмото се посочва още, че предимство на страната е добре развитата българска газопреносна инфраструктура и изграждащите се интерконектори със съседните страни", се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

„Ние отстояваме разпоредбите на Третия енергиен пакет и считаме, че подобно предложение отговаря на всички изисквания за либерализиране на пазара“, се казва в писмото на Борисов.

Той е убеден, че предложеният хъб би могъл да разчита на руски газ от "Южен поток", както и на български природен газ от потенциалните находища в Черно море – блокове "Хан Аспарух", "Силистар", "Терес", които обаче все още не са разработени.

"Също така хъбът би могъл да се захранва и от интерконекторите с Гърция и Турция с обеми от Каспийския и Източно Средиземноморския регион, както и от гръцкия и турските LNG терминали. В допълнение бихме могли да доставяме газ и през интерконектора с Румъния от очаквания значителен добив на природен газ от румънския черноморски шелф. За разширяването и изграждането на необходимата газова инфраструктура на този хъб ще разчитаме на подкрепата и финансовата помощ от Европейския съюз“, се казва още в писмото на Борисов.

В него се излагат мотиви със стратегическото географското разположение на България, което може да се използва като актив и за всички партньори в ЕС и в региона. Посочва се също, че с изграждането на такъв хъб могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени.

България изразява готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие, както и да работи в посока изграждането на газовия хъб, от който да бъдат снабдявани съседните и партньорски държави.

България подчертава, че подобен проект може да бъде реализиран приоритетно заедно с интерконекторните връзки и да бъде в унисон с плана „Юнкер“ и формирането на Европейски енергиен съюз, като допринася за подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите.

В писмото Борисов отправя С писмото е отправена и официална покана за среща-разговор в София с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени параметрите на проекта, както и всички други актуални въпроси на енергетиката, преди предстоящото посещение на комисар Шефчович в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2014 в 09:45

Този Борисов, ако има малко мозък и отговорност пред българите, никога няма да допусне руснаците да си изградят съоръженията в българския блок хан Аспарух или другите ни блокове, където са българските газови находища.
Как ще проучва и добива български газ, ако руснаците си построят тръбата и после обявят, че там не може да има никакви проучвания и добив ,защото това ще застраши гЪзопровода им и докарат зелените си човечета с бойни кораби и подводници да защитават собствеността им?

Дали е чак толкова глупав Борисов или просто е национален предател?

13.12 2014 в 02:13

Ами, той каза че вече не мисли по тоя въпрос.
Прочее, съобщи ми го лично. В новините пред цял свят.

Руснаците имат института "отвечать за базар". Буквално може да се преведе лесно, понятийно - никак. Някога и ние имахме такова - "да държиш на думата си". Сега това се смята за путинизъм.
Е, докарахме се до там, да ни кажат че сме ментарджии.

13.12 2014 в 00:47

А Путин какво мисли по въпроса? Ха-ха-ха-ха...

12.12 2014 в 18:33

Със същия успех може да предложи на Синедриона парцел за парници на Луната.

Що така бе батка? Нали през предишното ти правителство, точно това място при Варна хич не беше подходящо? Нали плажове, шумове, еко - меко - дрън - дрън. Кво стана сега? Някой се набута с много за парцелите ли? И сега си ги иска от тебе?

12.12 2014 в 17:50

Гацо, нали знаеш, че си много смотан? Водиш пред Кънчо според тъпомера. Дерзай.

12.12 2014 в 17:36

Гацо каза!
Може Баце, може и два гЪзови хъба да си сложиш, един у Варната, друг у Банкята...
САМО ЧЕ АКО СИ ПЛАТИШ ТИ СТРОЕЖА, с твои парици...
Иначе влакчето отдавна замина... отиде при паша Ердоган
тамо ще се кланяте боклуци нагли, затрихте България с евтин тарикатлък...
Гацо каза!