Борисов поиска електронен паспорт за пътуване в ЕС

Когато трябваше да даваме милионите, платихме на минутата, сега се мотаят с ваксините, обяви Борисов

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 10:53 3604 0

Премиерът Бойко Борисов настоя за електронен паспорт или зелен електронен коридор за пътуване в рамките на Европейския съюз, "за да могат преболедувалите COVID-19, които вече имат антитела, да не правят PCR-и и да не попадат под карантина". "Трябва да облекчим хората, за да живеят нормалния си живот", обясни Борисов от Панагюрище.

"Готов съм и самолети да изпращаме. Спорим сега дали в самолета щяла да бъде пазена (ваксината), така, както на тира. Така че да спазим всички правила, да спестим по два дни - това са 40 000 човека", допълни той. 

Той призова Европейската комисия твърдо и строго да спази условията при доставката на ваксините, за да "получим това, което сме инвестирали". "Да напомним на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно някой от ЕС да даде повече пари и да им пращат повече ваксини", категоричен е премиерът. 

Той щял да постави въпроса на заседанието на Европейския съвет тази вечер и се надява комисията да действа по-строго, ако трябва да има и съд за неизпълнение на ангажиментите. 

"Когато трябваше да даваме милионите, ние ги давахме точно по разписание, на минутата. А сега, когато трябва най-големите предприятия да си спазват договорите, се мотаят. По този начин поставят под риск ваксинационните ни планове. Щот ние смятаме, че договорът е свещено нещо. Спазваме го. Плащаме да всички видове ваксини. Имаме пълната организация, вчера минахме 20 000 ваксини", заяви още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови