Борисов нарече земеделския министър ''слаб'', Денков отказва да му поиска оставката

OFFNews 16 септември 2023 в 15:55 3365 0

Кирил Вътев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Вътев

Министър-председателят Николай Денков отказва да поиска оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев заради напрежението в сектора покрай отмяната на на удължаването на забраната за внос на украинско зърно. 

След като Народното събрание отмени удължаването на забраната на внос на украинска пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица българските зърнопроизводители се провипоставиха на решението и обявиха национални протести в понеделник. Тази сутрин премиерът Николай Денков обяви, че с "терористи не преговаря", визирайки зърнарите, които отказаха да се срещнат с него. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че имаме "слаб министър на земеделието", както и че Денков е "прекалил с квалификациите". 

Въпреки острите си думи тази сутрин, по-късно Денков заяви, че отново ще покани зърнопроизводителите на среща и че не вижда основания за отказ. По думите му проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква.

Премиерът посочи, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна. Според Денков е важно да се види как наличните средства да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми. По думите му това е един от най-успешните сектори в България.

"В момента не виждам причина да виждам оставка на министъра на земеделието, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката", заяви Денков по отношение на Кирил Вътев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика