Денков за зърнарите: Не преговарям с терористи

OFFNews 16 септември 2023 в 12:25 4949 2

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков.

"Аз с терористи не преговарям.“ Това заяви премиерът Николай Денков по повод организирания протест на зърнопроизводителите в страната.

„През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания сега, веднага нещо да се случи. Аз с терористи не преговарям“, каза министър-председателят.

Той добави, че очаква зърнопроизводителите да дойдат на масата за преговори и да говорят по същество.

„Недоволството на зърнопроизводителите е обща акция, с която се опитва да се дестабилизира правителството", коментира Денков пред Дарик радио.

Министър-председателят уточни, че е готов да разговаря за всеки един подсектор, за да се види какъв е специфичният му проблем и да се окаже помощ там, където има затруднения. Във връзка с помощите за аграрния сектор, Денков отбеляза, че те нарастват всяка година и никой нищо не спира.

"Има проблем обаче с начина, по който се използват субсидиите", добави той и даде пример с едрите зърнопроизводители, които получават сериозни средства. "Там нормата на печалба е значителна, каквато в малко сектори може да бъде посочена, докато зеленчукопроизводителите и производителите на плодове имат специфични проблеми, които не са адресирани адекватно. Никой няма намерение да намалява помощта, но субсидиите трябва да бъдат балансирани и обвързани много по-добре с реалната продукция. Често тези помощи се дават по някакви показатели, които нямат общо с това какво е произведено накрая. Там, където има специфични затруднения, там трябва да има специфична помощ. Секторът се опитва да представи, че все едно е в колапс, а това категорично не е вярно", посочи Денков.

Според него се искат помощи за целия аграрен сектор на едро, докато всъщност вътре в него има противоречия.

"Например вносът на зърно очевидно ще помогне да се намалят, или поне да не се увеличават цените на фуражите, което е добре за животновъдите, но въпреки това опитват да мобилизират всички срещу правителството. Това показва, че не говорим за ясни икономически аргументи и проблеми, които трябва да се решат, а се говори за една обща акция, с която се опитва да се дестабилизира правителството", каза още премиерът.

Денков посочи, че е готов да влезе в разговор за всеки един подсектор, за да се види какъв е специфичният му проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-295

2

Vitorio

16.09 2023 в 16:17

Предлагам да се махнат паметниците пред софийският университет на кулаците Евлоги и Христо Георгиеви, първите прото "зърнари"- монополисти, капиталисти и народни изедници...
Абе другаре какво стана нали бяхте "десни", пък сега разкулачване на "терористи" с трактори, комбайни, бентлита и майбаси?!
Или май има по едър международен капитал и интерес, десни сме когато става въпрос за над националните корпорации и интереси, а?
Мирише на соц от всякъде и който не долавя миризмата на сияра от ЕССР, му се е повредило обонянието от знаете какво...

645

1

wakeup

16.09 2023 в 16:04

Показа че има топки БРАВО
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика