Обрат: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат забраната за внос на украинско зърно да не се удължава

Доскоро министърът на земеделието в кабинета ''Денков'' подкрепяше идеята забраната да се удължи

Ружа Райчева 12 септември 2023 в 16:24 7958 3

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

България да не подкрепи удължаването на забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, предлагат от "Продължаваме промяната – Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС.

Вчера Кирил Петков (ПП), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС) и Александър Иванов (ГЕРБ) са внесли проекторешение, с което предлагат на Народното събрание да не подкрепи удължаването на извънредната мярка за забрана на внос на украинско зърно след 15 септември 2023 година.

Вносителите пишат, че това може да се случи без конкурентноспособността на българските земеделски производители да се поставя в риск. 

На практика проектопредложението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС е в разрез с доскорошната позиция на Министерството на земеделието и храните. OFFNews отправи запитване до пресцентъра на ведомството за позиция по казуса, но засега няма отговор.

Как се стигна дотук?

На 19 април 2023 г. последният служебен кабинет на президента Румен Радев, начело с Гълъб Донев, забрани вноса на над 20 хранителни стоки от Украйна до 30 юни. Малко преди това служебният министър на земеделието Явор Гечев поведе протест на земеделците във Видин като буквално се качи на трактор. На 28 април България и още четири държави членки на Европейския съюз - Полша, Унгария, Румъния и Словакия, допълнително се споразумяха за забрана на вноса.

На 17 юли Руската федерация прекрати участието си в т.нар. "Черноморска сделка", която бе сключена преди година и позволи украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено от черноморските пристанища.

На 22 юли новият земеделски министър в кабинета "Денков" Кирил Вътев внесе в ЕС искане за ограничението на украинския внос в България. Той уточни, че има проблем с три продукта - слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и сухо мляко, които влизат на българския пазар на много по-ниска цена от местното производство.

На 23 юли украинският президент Володимир Зеленски заяви, че удължаването на забраната за украинско зърно е неприемливо. Три дни по-късно МВнР подкрепи позицията му. На 30 август Сдружението на производителите в България на свой ред призова да не се ограничава вносът на слънчоглед от Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

13.09 2023 в 12:31

Тези вървят целеустремено против българските производители. Трябва да се следва примера на Гърция при стачките

22548

2

dolivo

13.09 2023 в 08:34

ами сега? ще трябва да жънете слънчогледа дето уж жил нефелен и нямало печалба, че Украинския още по евтин

Фалирай или работи, а ако си на загуба, да си хеджирал или застраховал добива.

1042

1

danvan

12.09 2023 в 20:22

Ами сега? Отидоха бентлитата на родните зърнари ...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика