Борисов: Най-големите централи в света се върнаха към пишещите машини

OFFNews 17 септември 2019 в 10:32 7784 4

Много се работи по електронното управление, но най-големите централи в света се върнаха към механичните пишещи машини, обяви премиерът Бойко Борисов на форум по киберсигурността. „Помолих обществеността да има нетърпимост, както към всеки друг крадец, престъпник, всеки, който вреди. Това е една детска площадка като направиш, отиваш да я счупят. Това е по същия начин. Ние искаме да облекчим гражданите, да може колкото може повече платформи да има за електронно обслужване. Ако някой ги руши, ще се върнем пак на механичните пишещи машини“, каза премиерът, цитиран от агенция „Фокус“.

Борисов обеща да обсъди с финансовия министър Владислав Горанов възможностите за вдигане на заплатите на специалистите по киберсигурност в електронното управление.

„В днешната ситуация можем само да работим съвместно с всички граждански организации, стопански инициативи, защото защитаваме и хората, и бизнеса, а оттам и държавната сигурност. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита. Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в министерствата достатъчно квалитетни хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавия остава само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват „Благодаря“, каза Борисов.

Той призова за нулева толерантност към хакерите. „Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите“, бе категоричен министър-председателят. Според него „колкото повече дигитализацията, колкото повече цифровото управление се развива, както всичко останало в живота, много трудно се изгражда, а много лесно се руши“. „Един хакер, който го бяхме прихванали от една от най-големите банки в България, за да покаже, извади 1 лв. от сметката на шефа на банката“, даде пример Борисов.

„Държави има, които забраниха „Фейсбук“, „Туитър“. Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната“, изтъкна още Борисов.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че продължават опитите за хакерски атаки в държавни институции, но те са неуспешни благодарение на бързата намеса на МВР. Попитан дали има опити за хакерски пробиви в други държавни институции, министърът заяви: "Има такива опити и продължават. Точна бройка не мога да ви кажа. На мен ми докладват по-сериозните. Те са неуспешни благодарение на бързата намеса. Забелязваме една по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая с НАП".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

AndroD

17.09 2019 в 13:44

То само това ни остава да върнем и пишещите машини...

6506

3

bobacko

17.09 2019 в 11:39

Смартфоните през прозорците и си върнете жицата. А още по-добре е да си купите пощенски гълъби. И калкулаторите на боклука. Намерете си сметало. И компютрите изхвърляйте. Затваряйте компоти. Идиоти.

152

1

Socerez

17.09 2019 в 11:01

Тоя съвсем изперка!