Борисов към Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите

Премиерът поиска поне един автомобилен завод в България

Ивайло Анев 10 март 2015 в 13:53 7747 17

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер на брифинг в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов

Провеждането на реформи във вътрешната политика и съдебната система е добра основа за привличане на инвеститори.

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си с премиера Бойко Борисов, който в началото на брифинга го подкани: „Заповядайте да ни похвалите“, което предизвика усмивки в залата за пресконференции.

Ние сме заинтересовани да запазим европейския мирен ред. Имаме общ интерес да работим за стабилността на ЕС, както и за развитието на нашите икономически отношения с ЕС“, добави Щайнмайер

"Радва ме, че 5000 германски фирми през изминалите години намериха пътя към България и тук намериха една обстановка, в която намират много добри работещи хора, с добро образование. Ние от своя страна в Германия имаме над 8000 български граждани, които работят и живеят там. Радвам се, че 7000 български студенти предпочетоха германски университети за своето образование", обясни Щайнмайер.

Той каза, че всичко това говори, че взаимоотношенията между България и Германия стават все по-тесни. "Затова говорихме с премиера Борисов – да продължи да се увеличава броят на германските фирми, които да потърсят място тук в България за инвестиции", подчерта германският външен министър и отново повтори, че тук работещите са високо образовани.

От думите и на двамата стана ясно, че икономиката е била сериозен акцент в разговорите. Борисов обяви и желанието си „цялостен автомобил“ да се сглобява в България. Дали ще е BMW, дали ще е Мерцедес, Порше, премиерът нямал претенции.

Борисов разви идеята си, че правим гуми, стъкла, електроника, седалки, климатици и вместо само компоненти, може да се направи голям завод за една серия - „при най-ниските данъци и тази изключително квалифицирана и добре подготвена работна ръка“. Премиерът разясни още, че в този случай българите, които работят в Германия, със сигурност могат да работят и тук.

"Нашите задачи сме си ги свършили, сега очакваме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни", заяви още той пред германската делегация.

На брифинга стана ясно, че министър-председателят не е пропуснал да запознае госта с идеята си за газов хъб у нас.

„Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че България заслужава това, защото сме положили огромни усилия и сме били лоялни евроатлантически партньори. Заслужаваме да бъдем третирани като такива и интересът ни да бъде защитаван в Европа, настоя той.

"И дните, и левите партии в България полагат огромни усилия за влизането ни в Шенген", лидерът на ГЕРБ. Той напомни, че в тази посока гостът вече е направил изявление, че сме „доста близко“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!