Борисов към Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите

Премиерът поиска поне един автомобилен завод в България

Ивайло Анев Последна промяна на 10 март 2015 в 13:53 7251 14

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер на брифинг в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов

Провеждането на реформи във вътрешната политика и съдебната система е добра основа за привличане на инвеститори.

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си с премиера Бойко Борисов, който в началото на брифинга го подкани: „Заповядайте да ни похвалите“, което предизвика усмивки в залата за пресконференции.

Ние сме заинтересовани да запазим европейския мирен ред. Имаме общ интерес да работим за стабилността на ЕС, както и за развитието на нашите икономически отношения с ЕС“, добави Щайнмайер

"Радва ме, че 5000 германски фирми през изминалите години намериха пътя към България и тук намериха една обстановка, в която намират много добри работещи хора, с добро образование. Ние от своя страна в Германия имаме над 8000 български граждани, които работят и живеят там. Радвам се, че 7000 български студенти предпочетоха германски университети за своето образование", обясни Щайнмайер.

Той каза, че всичко това говори, че взаимоотношенията между България и Германия стават все по-тесни. "Затова говорихме с премиера Борисов – да продължи да се увеличава броят на германските фирми, които да потърсят място тук в България за инвестиции", подчерта германският външен министър и отново повтори, че тук работещите са високо образовани.

От думите и на двамата стана ясно, че икономиката е била сериозен акцент в разговорите. Борисов обяви и желанието си „цялостен автомобил“ да се сглобява в България. Дали ще е BMW, дали ще е Мерцедес, Порше, премиерът нямал претенции.

Борисов разви идеята си, че правим гуми, стъкла, електроника, седалки, климатици и вместо само компоненти, може да се направи голям завод за една серия - „при най-ниските данъци и тази изключително квалифицирана и добре подготвена работна ръка“. Премиерът разясни още, че в този случай българите, които работят в Германия, със сигурност могат да работят и тук.

"Нашите задачи сме си ги свършили, сега очакваме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни", заяви още той пред германската делегация.

На брифинга стана ясно, че министър-председателят не е пропуснал да запознае госта с идеята си за газов хъб у нас.

„Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че България заслужава това, защото сме положили огромни усилия и сме били лоялни евроатлантически партньори. Заслужаваме да бъдем третирани като такива и интересът ни да бъде защитаван в Европа, настоя той.

"И дните, и левите партии в България полагат огромни усилия за влизането ни в Шенген", лидерът на ГЕРБ. Той напомни, че в тази посока гостът вече е направил изявление, че сме „доста близко“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2015 в 10:12

"ОБЕКТИВНИЯ", за какво нормализиране говориш с тази антируска пропагандна злоба всеки ден, с налагането на сакции, от които следват задължително загуби и огромен отлив на туристическите потоци и крах на българския туризъм, на българската икономика, на държавата... Предстоят уволнения, фалити, увеличение на безработицата, бедността, и мизерията, засилена емиграция и обезлюдяване на засегнатите региони, масови обири, кражби и убийства...

10.03 2015 в 23:35

ТОЯ ИДИОТ ЩОМ СИ ОТВОРИ ГНУСНАТА УСТА ПЛЯМПА ПРОСТОТИИ.БОКЛУКА Е ЗА ЛУДНИЦА

10.03 2015 в 21:23

"хомо...нещо си" /№4/-вие гербарите ,на чело с тъпия си фюрер сте отчайващо тъпи...такива простотии по-добре е ако не ги пускат във форумите...моля ви offnews,вземете мерки по проблема с цинизмите на простаците като №4...

10.03 2015 в 20:38

За да се създадат условия за нормален живот на младите и работоспособни българи и да спре изтичането им от страната, трябва да бъде отвоювана държавата ни от корпоративно-търговската мулташко-рубладжийска ДС мафия. Не само защото тя задушава развитието на малкия и среден бизнес и обслужва антиевропейската политика на Кремъл. Чрез ДПС тя корумпира държавата, етнически дезинтегрира, капсулира и противопоставя (не само с цел изборен резултат) нашето общество, създавайки условия за малцинствена битова престъпност, за верско-етнически сепаратизъм и за разграждане на българската държавност. Тя вече цели 25 години тласка държавата ни към установяване на Босненски модел, с който се облагоприятстват имперските амбиции на определени съседни държави.
Ето защо България има нужда от дългосрочна политико-икономическо-демографска стратегия и от пълна мобилизация на родолюбивия граждански и политически авангард, включително на целокупната българска емиграция, за нейното изпълнение ! Първата стъпка е да се стесни полето за изборни манипулации, по-конкретно - изчистване на избирателните списъци от мъртви души и предоставяне на сънародниците ни зад граница на възможност за дистанционно електронно гласуване !

10.03 2015 в 16:47

Борисов бил психопат? Е тогава тия, които пишат против него какви са? Явно социопати и признайте, че се вижда и от неспециалисти. Това е добра новина - психопатите вредят на себе си, а социопатите - на всички! Гледайте и слушайте Ташева, тя е рекламно лице на омразата, агресията и наглостта във всичките й визуални и вербални форми!

10.03 2015 в 15:32

ОФФнюз, дайте и резюме на брифинга на външния ни министър, четох, че извел като акцент важната роля на НАТО за ЕС, укрепването на тесните взаимоотношение м/у НАТО и ЕС и в тоя дух, в момент, в който ЕС май иска малко да се дистанцира и еманципира. От тази статия оставам с впечатлението, че това не е било акцент в разговорите с г-н Щайнмайер.

10.03 2015 в 15:12

Шенген, ама през крив макарон, докато не се реформира съдебната система и цацаратурара не стане прокуратура.

10.03 2015 в 14:42

БирникЪ, поне другия път не копирай директно от мейла с опорните точки на червените селски калцуни.

Айде цунки-мунки по муцунки и обратно в Чукотка.

10.03 2015 в 14:36

Лада?