''Борисов е най-добрият сводник в бардака на властта''

OFFNews 08 май 2021 в 00:38 5462 0

Снимка Сергей Антонов

“България е в дълбока криза на държавността и демокрацията си. Този парламент беше парламент на пропукването, на събуждането за самостоятелен живот спрямо дългата изкуствена кома, в която беше вкаран  да играе ролята на гумен печат на един премиер, който нито идва в парламента, нито го уважава. Сега този парламент използва тези 9 дни, за да заяви факта, че е отделна власт.” Така председателят на групата на Демократична България Христо Иванов обобщи краткия живот на 45-ото Народно събрание в предаването "Панорама" тази вечер.

Той посочи, че парламентът не е успял да накара премиера и министрите в оставка да се явят пред него и определи бягството им от парламентарен контрол като криене “по абсолютно позорен начин”. 

“Но той (парламентът - б.а.) показа, че в България има политическа решимост да не се участва в старата политическа игра, да започне нещо ново да се случва. Този процес няма да е прост, няма да е еднократен, в него ще има хаос, но това е пропукването”, добави Иванов. По думите му избраниците в 45-ото НС са доказали имунитета си към изкушенията, които Борисов предлага.

“Борисов е най-добрият сводник в бардака на властта в историята на демокрацията”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

Според него е нормално след невъзможността да се излъчи управление политическите сили да се обърнат обратно към избирателите си. Той добави, че на предстоящите избори ще трябва да се проведе разговорът с избирателите за това кой какво управление предлага.

“Знаем какво управление не искаме, време е да кажем какво управление искаме и сме готови да подкрепим. Ние показахме, че сме готови да дадем подкрепа. Показахме, че сме готови да ивестираме усилия, имаме програма, имаме капацитет и на тази база, напълно спокойно се явяваме на тези избори и очакваме да получим по-широка подкрепа”, заяви Христо Иванов. Той не се съгласи с твърденията, че в 45-ото НС няма диалог и добави, че “Демократична България” е показала готовност да води такъв. Изтъкна обаче, че отговорът на въпроса с кого би управлявало обединението зависи от това дали има съвпадения по ключови приоритети.

В коментар за последните заседания на т.нар. комисия по ревизията, където свидетелства зърнопроизводителят Светослав Илчовски, той изтъкна, че тази комисия я има, защото прокуратурата не работи.

“Една година живеем без ясен отговор на централен политически въпрос - дали премиерът на тази държава може да бъде заподозрян в тежка корупция. В същото време хора подават сигнали, ангажират се с имената си... и никой не проверява тази работа. Затова има институции - да могат в тази мъгла да отделят зърното от плявата. Когато институциите не го правят, когато институциите си затварят очите, както прави Гешев, това е криза”, заяви Христо Иванов. 

На въпрос за искането на “Демократична България” за закриване на специализираното правосъдие, Иванов каза, че то се превърна в инструмент за селективна репресия, а от  закриването му “ще спечели българският правов ред”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови