Борисов: България всички я хвалят в момента

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2018 в 21:31 2782 0

„Фактът, че две седмици след изтичането на нашето председателство днес в Лондон отново всички сме на темата Западни Балкани, е заслуга на резултатите на председателството, на това, че убедихме колегите“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след участие в пленарното заседание по време на срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Лондон.

По думите му България беше специално поканена за участие в този форум заради усилията ѝ през последните месеци за стартирането на редица инфраструктурни проекти в региона.

Борисов допълни, че България може скоро да получи и покана за домакинство на инициативата „Берлински процес“.

„България всички я хвалят в момента. Придадохме душа на Берлинския въпрос, казват всички лидери. Дадохме пример как се подписва договор за добросъседство с Македония“, подчерта той.

Акцент в дискусиите по време на пленарното заседание беше и темата за миграцията и сигурността, както и борбата с тероризма.

„Важно е в тези държави, където има и смесено население по пътя за ЕС действително да се интегрират, за да се преборим с радикалния ислям“, обясни премиерът Борисов.

По време на разговорите в Лондон беше обсъден и въпросът за охраната на външните граници на ЕС. 

„България всички я хвалят в момента. С канцлера Курц си говорихме как по-бързо може да бъде решен проблема с даване на убежища за бежанците“, допълни още българският министър-председател. Според него всички държави членки трябва да продължат да си помагат в усилията за ограничаването на миграционния поток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови