Борисов: Ако спечелим изборите, ще орежем партийните субсидии

Ивайло Анев 03 август 2014 в 09:52 5211 25

Бойко Борисов обеща орязване на субсидиите, ако спечели изборите.

Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде орязване на партийните субсидии. Това заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Парите трябва да се намалят, но сме против премахването на държавното финансиране, защото ще останат само банки, фондове и бизнес да спонсорират партиите, което е катастрофа. Който дава парите, той си поръчва и партиите и това стана ясно през последната година", каза той.

Борисов обаче не се нае да каже с колко ще се намалят парите за партийните централи. "Това е работа на целия парламент, надявам се в следващото НС въпросът да бъде обсъден", каза още той.

В момента за всеки получен глас на парламентарни избори партиите вземат по 11 лева годишно. Само с 1 лев беше орязана държавната помощ с промените в бюджета за 2014, макар че в залата имаше предложения за орязване на парите наполовина - на 6 лева на глас.

Най-голяма субсидия досега получаваше партия ГЕРБ. През 2012, когато те бяха управляващи, вземаха годишно почти 23 милиона лева, а за миналата година отчетоха в Сметната палата 17 905 000 лева.

Юристите на ГЕРБ обмислят още една тема - как да орежат броят на депутатите. "Аз много искам да се намалят депутатите, но юристите ще кажат. Според тях това не може да направи обикновено народно събрание. Но вместо с 240, то спокойно може да заседава със 180", твърди Борисов. Според него ако 43-тото НС не може да направи тази промяна, ще се мисли за свикване на Велико Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!