Бориславова за меморандума: Свръхреакция на ГЕРБ, това е покана за преговори

OFFNews 22 февруари 2024 в 08:44 2214 6

Лена Бориславова

Снимка БГНЕС

Лена Бориславова

"Още в първите 10 реда на меморандума е записано, че това е предложение за преговори. Не разбирам свръхреакцията на ГЕРБ откъде дойде. Меморандумът, който предлагаме, е покана за преговори, а не ултиматум."

Това каза Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ по bTV“. В сряда външният министър Мария Габриел заяви, че няма да подпише „т.нар. меморандум“ и ясно се заговори за нови избори.

Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

„Ние не поставихме ултиматум на колегите от ГЕРБ, напротив – поканихме ги на разговори върху конкретна преговорна рамка. Още в първите 10 реда на меморандума е записано, че това е предложение за преговори“, категорична е Бориславова.

Тя посочи, че има два големи проблема, които трябва да бъдат решени – избирането на шефовете на регулатори, както и проблемите в съдебната система.

„Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали искат плаващи мнозинства, дали в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана с КС, дали стоят зад идеята си делението да бъде една трета за ДПС и после една трета за ГЕРБ“, уточни Бориславова.

Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, приех критиката на Борисов, каза Кирил Петков

„Виждаме как работят тези регулатори. Пепи Еврото и Марто Нотариуса са еманация на този процес – регулаторите са избирани с вътрешнопартийни уговорки в едни кабинети. Този процес не може да продължава по този начин“, допълни още тя.

Бориславова е категорична, че от „Продължаваме промяната“ не поставят ултиматум, а канят на преговори за механизъм, за който настояват месеци наред.

Запитана за срещата между Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори: Тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво си говорят. Мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие."

Бориславова допълни, че регулаторите трябва да бъдат категорично независими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

7

Wenc

22.02 2024 в 10:00

Alfa, Стига бе... не знаех..

4038

6

Moirae

22.02 2024 в 09:54

Сръчкахте ги в мекото, а те така користно си пазят цар Пеевски.

1000

5

Win

22.02 2024 в 09:24

Истерията идва от ГЕРБ те са майстори.Виждат заплаха овладяната държавата да не им се изплъзне.

2550

4

alfakentavur

22.02 2024 в 08:59

Wenc, има следродилна депресия. Няма следродилна истерия.

900

3

нещото

22.02 2024 в 08:58

От всички изказвания става ясно че ГЕРБ и ДПС не искат да подписват никакви ангажименти, за да могат свободо и без отговорности да избират регулатори и без ясни правила да управляват страната !!!!

605

1

Wenc

22.02 2024 в 08:49

Следродилна истерия ли долавям ?