ПП-ДБ предложи меморандум на ГЕРБ, ако те не се съгласят, отиваме на избори (обновена)

Ружа Райчева 20 февруари 2024 в 18:54 14383 8

Ръководството на ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Ръководството на ПП-ДБ

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" предложи преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на ротацията на 6 март. Те заявиха, че ако не се стигне до разбирателство, то "сглобката" трябва да се договори заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

ПП-ДБ предлагат меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.", и съдържа визията на ППДБ за приоритетите на държавата до края на 2024г.

Преди около час лдерът на ГЕРБ Бойко Борисов нахока премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел за това, че не преговарят за ротацията, а пътуват в чужбина. Той се закани на "некоалиционните" си партньори от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), че ГЕРБ ще ги бият и ще си върнат всичко, което им е било взето.

Борисов към ПП-ДБ: Ще ви бием и ще си вземем това, което взехте от нас

На свой ред коалицията ПП-ДБ предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации, отбелязват от пресцентъра на "Продължаваме промяната" (ПП).

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

"Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България", отбелязват от пресцентъра на "Продължаваме промяната"."

"За нас пред скоби стоят темите за отчетността на властта", коментира пред журналисти съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той подчерта, че е крайно време да започне процеса по излъчване на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), защото това е институционалният отговор на всички казуси във фокуса на общественото внимание. 

Иванов каза, че за да бъде реформаторско едно управление, то това трябва да има борба с корупцията, съдебна реформа и промяна в службите и регулаторите.

"Затова сме извадили пред скоби тези важни приоритети. Искаме много ясно да ангажираме отговорността си, както и тази на колегите от ГЕРБ-СДС, че ние ще продължим усилията ни в тази посока като базова основа на управленската формула", заяви Христо Иванов.

Той добави, че ПП-ДБ ще настояват също така да се изготви и актуализирана управленска и законодателна програма, заедно с ГЕРБ-СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

8

Stoyancho

21.02 2024 в 14:24

Избори и вън ПП- ДБ от тях.

1017

7

IvoIvo

21.02 2024 в 12:38

ПП и ДБ няма да са много щастлива на нови избори май май

11982

6

leomesi

21.02 2024 в 11:24

Леле, много ултиматуми, много нещо

135

5

Far Rider

21.02 2024 в 10:43

За да имаш право да претендираш за съотношение 50;50 трябва да имаш и същия изборен резултат. Истината обаче е друга колкото и да не е приятна.

723

4

user4eto

21.02 2024 в 08:31

Гражданино с тия термини от рашистките пропаганди, може да се коментира само в проядените от рашистки тролове социални мрежи.

А баце тиквуна, е на път заради един пост да досъсипе крехката стабилност която имахме половин година.

-1600

3

Люгер Химарс

20.02 2024 в 23:10

с ксерокси дойдоха дс дечицата, с наглост и ще се изметат

4038

2

Moirae

20.02 2024 в 22:07

Сетихте се. По/добре от никога. 50 на 50 : ДПС дгд.

2994

1

Гражданин

20.02 2024 в 21:59

Умнокрасотата пак празни приказки приказва. При нови избори ще имат още по-малко места в НС.
 
X

Да помогнем на украинските деца!