Бойко Рашков още няма предложение за оставане в следващия служебен кабинет

OFFNews 14 септември 2021 в 12:59 1788 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Нямам предложение и още никой няма предложение, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков на въпрос дали има покана за оставане в следващия служебен кабинет.

"Президентът беше много ясен - ще чуете това на 16-ти. Каквото реши президентът, това ще бъде", посочи той. По думите му, това е въпрос, който трябва да се реши от държавния глава и от никой друг, и всяко предварително говорене би било малко неудобно и неприлично дори.

Помолен да коментира, че го свързват с евентуална партия на Кирил Петков и Асен Василев, Рашков каза, че няма такова нещо и не знае с каква цел се прави това.

Вътрешният министър коментира, че много би искал парламентът да успее да гласува на второ четене прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Много бих искал парламентът да смогне да направи това, защото такава порочна структура досега не сме имали. Един представител, макар и на ръководно ниво в прокуратурата, да има състав от 150 души с 8-10 млн. лева годишен бюджет, които за миналата година да нямат нито един включен в защитна програма участник, посочи Рашков. "Натрапва се мнението, че едва ли не тези толкова на брой служители в това бюро, охраняват само главния прокурор", коментира той.

Министър Рашков каза още, че в настоящия момент има задържане на мигранския натиск, но трябва да сме бдителни. След като и Турция изгражда оградни съоръжения на границата с Иран и бди на своите граници, за да не допуска масово навлизане на афганистанци, не трябва да се успокояваме, посочи той. Рашков посочи, че с актуализацията на бюджета са дадени средства за възстановяване на компрометирани части от оградното съоръжение на границата ни с Турция. Ще изчакаме да влезе в сила законът за актуализация на бюджета и възнамеряваме да приемем едно постановление, с което да прехвърлим ангажимента от трите областни управители на Бургас, Ямбол и Хасково върху МВР и незабавно да се заемем с укрепването и ремонтите на това оградно съоръжение, каза министърът.

Иначе отделяме жива сила, за да засилим контрола върху компрометираните участъци, през които няма никакъв проблем да се премине, добави той.

Относно акциите срещу купуването на гласове на предстоящите избори, Бойко Рашков каза, че трябва да има акции и то не в последните седмици и дни. По думите му, трябва да се вземат такива мерки още от сега, защото тези, които се занимават с купуване на гласове, са много изобретателни и ще предприемат действия твърде рано.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков участва в церемонията по случай отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари в двора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в София

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови