БНР ще купува УКВ приемници на бедните заради спрените предаватели

Нели Чолашка 15 януари 2015 в 17:11 4216 2

Радослав Янкулов, директор на БНР.

Шефът на БНР Радослав Янкулов предлага радиото да купи и подари УКВ приемници на бедните, които не могат да слушат БНР заради спрените средновълнови предаватели от 1 януари тази година.

Той е написал това в становище до парламентарната комисия по култура и медии и до СЕМ по повод оплакванията, че заради спиране на предавателите много хора не могат да слушат вече БНР.

От ДПС се оплакаха днес, че българските турци са лишени от предаванията на турски език от началото на тази година.

"Разработили сме финансова схема, с помощта на която при необходимост ще закупим и подарим УКВ приемници за домакинствата, които нямат особено големи финансови възможности. За целта имаме програма за срещи и разговори с кметове от кърджалийските села и махали, за да уточним конкретната реализация на проекта", пише в становището на Янкулов.

Той обяснява в него, че са спрени средновълновите предаватели в Благоевград, Саламаново, Търговище, Самуил, Дулово и Кърджали, а е останал да функционира средновълновият предавател във Видин, който е по-нов и бил проектиран така, че да покрива 98% от територията на България.

Директорът на БНР признава, че има оплаквания от Кърджали и други райони за лош сигнал или за липса на сигнал.

"Не бива да пренебрегваме и още един факт: предавателят на средни вълни в Кърджали е безнадеждно остарял технически и морално - не постига качество на излъчване, качество на звука и необходимото покритие. В същото време годишният абонамент за него е около 400 хил. лв., които БНР плаща за сметка на слушателите-данъкоплатци", съобщава още Янкулов.

В края на становището той призовава да не се правят внушения за напрежение, дискриминация и всякакви опити за паралели с предишни събития.

От ДПС сравниха липсата на достъп до програмите на турски в регионите с хора, говорещи турски, с периода на Възродителния процес. Те поискаха изслушване на Янкулов в парламентарната комисия по култура и медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!