Министерството на културата, БНТ и БНР бойкотираха Слави Бинев

ОFFNews 04 декември 2014 в 17:56 2910 1

БНТ, БНР и Министерството на културата бойкотираха днешното заседание на парламентарната Комисия по култура и медии, като не отидоха на гласуването на бюджета за култура и медии за 2015 г.

Двете обществени медии излязоха по-рано днес и с отворено писмо, в което посочват, че "работят за утвърждаване на авторитета" на Народното събрание и всички институции в България и поради това отказват да се явят на заседанието на Комисията.

"Не е възможно да има обективен диалог за бюджета на БНТ и БНР в ситуация, в която председателят на Комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения, пълна неинформираност и целенасочено разпространяване на манипулативни внушения. БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимата обществена медия. В знак на недоверие към възможността на председателя на Комисията да осигури обективно обсъждане ние няма да присъстваме на днешната среща", пишат от ръководството на медиите.

Министерството на културата също се присъедини към протеста на творческите гилдии срещу Слави Бинев, като в знак на солидарност екипът на Министерството на културата също не присъства на заседанието на Комисията за разглеждането на бюджета, съобщиха от министерството.

Рашидов неколкократно заяви, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган – българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци.

Въпреки отсъствието на МК, БНР и БНТ Комисията гласува на първо четене бюджета на обществените медии, СЕМ и Министерството на културата.

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов изрази съмнение в запазването на независимостта на регулатора след поредното намаляване на бюджета.

Слави Бинев, Росен Петров и Мариана Бояджиева се обявиха срещу предвидените пари за култура и гласуваха против, но гласовете на други 10 членове на комисията в полза на бюджета го приеха на първо четене. Иван Иванов от РБ напусна заседанието преди гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови