Близо 4000 подкрепиха петицията срещу ограничаването на гласуването в чужбина

OFFNews 25 април 2016 в 10:40 2869 5

Близо 4000 души са подкрепили към момента петицията срещу ограничаването на възможността за гласуване на българите в чужбина, извършено чрез промени в Изборния кодекс.

В петицията, озаглавена "Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс", се казва:

"Особено огорчение предизвиква решението на НС да върне времето назад и да отмени възможността за гласуване извън дипломатически представителства. Това решение необяснимо зачерква дългогодишните усилия по самоорганизация на българските общности по света, които с усилен доброволен труд и граждански ентусиазъм изградиха мрежа от изборни секции, отговарящи адекватно на нуждите на българската диаспора по места. Редица медийни репортажи за непреодолими опашки през годините добре документират факта, че ограничените откъм местонахождение, пространство и персонал български консулства и посолства не са в състояние да посрещнат тези нужди.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила – т.е. 42 % от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, ще бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново. Това е значим отлив за избирателната активност в България – за сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души.

...

В заключение, ние смятаме, че горните промени в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг. Затова призоваваме Президента на Република България да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина, да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница. Обръщаме се и към г-н Бойко Борисов да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР „Чужбина“ и въвеждане на електронното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г."

Промените в Изборния кодекс бяха предложени от Патриотичния фронт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12621

4

TOR

25.04 2016 в 15:33

И още нещо, извинявам се задопълнението.

Само преди минути на сайта има публикувана новина - 60 000 севернокорейци са изпратени да работят навън за да пълнят бюджета... Със Северна Корея ли ще се сравняваме? Тогава, колко севернокорейци избягали от режима гласуват от вън?

12621

3

TOR

25.04 2016 в 15:27

SAWALL, уважаеми, не си прав.

1. Нямам нищо общо с волен и с неговите интереси.
2. Не ми се обсъжда за колко бачкам, да не излезече че се хваля.
3. Пред мияч на чинии в чужбина предпочитам мияч на чинии в България, от чиито данъци ще се издържат българските пенсионери.
4. Живея в град, от който има много живеещи и работещи наън хора. Мога да кажа, че движението на паричните потоци е по-скоро от България навън, колкото и да не ти се вярва.
5. Щом си избрал да миеш чинии в Чикаго, избирай кмет на Чикаго и президент на САЩ.
6. В родината на демокрацията са гласували САМО главите на семейството. Защо ли? и тнт...

12182

2

sawall

25.04 2016 в 14:21

TOR: Миячът на чинии в Чикаго, който издържа 2-ма пенсионери в България, е много по-полезен на държавата от националист, който е много смел на думи, а на дело бачка за 450лв на месец каквото дойде и яде пица с Волен. Ако станела война. Ми ако стане война и жените ще бягат и ще се крият, дай да им вземем и на тях правото да гласуват.

12621

1

TOR

25.04 2016 в 13:35

Българите живеят в България.
От чий *** някакъв мияч на чинии от Чикаго, или проститутка в Албания ще решават за мен кой да ме управлява? Или защо да решават за мен такива, които не смеят да кажат нещо против ердоган?
Хайде на бас, че ако недай боже стане война в България, всички тези които квичат сега ще се потопят на дълбоко, и нито ще ги чуем, нито ще ги видим.
Трябва да се въведе още едно условие за гласуване - Да гласува само този, който иска, ако се закълне да защитава Българи яна всяка цена, даже и с живота си. Да има образователен ценз, да е на възраст от 18 до 70 години и да не е осъждан.
Хем ще се видикоко са българите...