Бюджетната комисия прие на първо четене предложението за 1 лев партийна субсидия

БСП отказаха да гласуват, ДПС се обяви против

OFFNews 06 юни 2019 в 14:38 4240 1

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене с 10 гласа "за" (ГЕРБ и "Атака") държавната субсидия за партиите да бъде намалена на 1 лв. на глас от 1 юли тази година. "Против" гласува само нейният заместник-председател - Йордан Цонев, а депутатите от БСП отказаха да вземат участие в гласуването.

Предложението бе внесено от премиера Бойко Борисов днес в деловодството на Народното събрание в отговор на "обществените очаквания" държавата да отделя по-малко средства за партиите от бюджета си. До този разговор се стигна, след като редакционният екип на "Шоуто на Слави" разкри, че 6 партии са получили завишен размер субсидии в периода 2016-2018 г. и вместо 11 лв. са взимали по 13,23 лв. на глас. Вчера още стана ясно, че през 2012 г. ГЕРБ е получила по-голяма субсидия отколкото ѝ се е полагало. Днес депутатите единодушно приеха тези субсидии да бъдат върнати.

В парламента премиерът заяви, че повече няма да позволи други партии "да се упражняват върху ГЕРБ" и обяви предложението на ГЕРБ да се намалят субсидиите на 1 лв. На извънредната комисия нейният председател и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира, че предложението не е мотивирано от външни фактори, а само от волята на народа. 

"Този дебат сме го водили почти всяка година, когато сме гледали Закона за бюджета. И ние от ГЕРБ сме изразявали позиция, че субсидирането на политическите партии от държавата е гаранция за това, тези партии да съществуват и да се борят за идеите си. И ние нямаме друго разбиране. За съжаление обаче, дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения", коментира Стоянова.

Депутатът от БСП проф. Румен Гечев нарече предложението "опит за кризисен пиар", като представителите от партията отказаха да участват в гласуването, тъй като не желаят да участват в "политическите циркове" на ГЕРБ.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев заяви, че това е резултат от популисткото състезание на всички партии, освен ДПС. "Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчестия бизнес", допълни той.

В кулоарите на Народното събрание лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че от партията ще подкрепят предложението, но ще настояват за текстове, които да позволяват на партиите да взимат официално финансиране. Според него в противен случай се рискува партиите да попаднат в ръцете на задкулисни играчи, или "олигархията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

06.06 2019 в 15:59

Тъй де!!! Няма да се занимаваме с констатациите на последния пореден убийствен доклад на ЕК за България.. И за "брилянтното" УЖ управление на ОПГ-то..
Виж ДДС-то за книгите, нещото дет Баце бе обещал на НУЛА лева да прави.. Туй не е популизъм и отвличане на вниманието на матряла от кърваво-червения картон от Брюксел..