Бюджет 2021 няма буфери, направен е така, сякаш кризата свършва

Държавата трябва догодина да поеме всички разходи на затворените бизнеси, смята Симеон Дянков

OFFNews 24 ноември 2020 в 10:04 2444 0

Снимка Архив

Бюджетът за 2021 г. е направен така, все едно кризата свършва. Той ще трябва да се промени още през пролетта. 

Това  заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по бТВ. Според него не е сериозно да се мисли, че няма да има тежести в началото на следващата година. 

По думите му мярката 60 на 40 трябва бързо да се промени на 90 на 10 или 85 на 15%, както вече е направено в редица страни. Трябва да има и готовност от следващата година държавата да поеме всички разходи на затворените бизнеси. "Иначе работните места в някои сектори просто ще изчезнат", прогнозира Дянков.

Той посочи, че е по-добре да се затворим за определен период от време, а от 2-3 седмици карантина веднага се получава спад в заболеваемостта от COVID-19. Въпросът е какво става след това със студено време и през празниците - дали ще има трета вълна на коронавируса, каза бившият финансов министър.  

За трета и четвърта вълна на заразата не са предвидени буфери в бюджета. 

Пари има, но ако тази мярка не се въведе в началото на годината, по-късно ще трябва да се изхарчи много повече, посочи бившият финансов министър. Той не разбира защо правителството харчи милиарди в сфери, които не са необходими, като отбраната, както и защо няма няма проекти за парите от Европа. Още 3 до 5 млрд. лв. трябва да влязат като допълнителна помощ към бизнеса, смята Дянков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови