Безпрецедентно: 3 парламентарни комисии останаха без председател

Радомир Чолаков от ГЕРБ оглави правната комисия, а Атанас Славов от ДБ - новосъздадената конституционна комисия

Ружа Райчева 28 октомври 2022 в 09:54 4052 0

Иво Атанасов и Радостин Василев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иво Атанасов и Радостин Василев в пленарната зала

След като вчера депутатите не успяха да гласуват всички състави на парламентарните комисии, днес те направиха опит да определят останалите. В крайна сметка три комисии останаха без председател, след като депутатите не можаха да изберат кой ще оглави спортната - Радостин Василев или Халил Летифов. 

Вчера Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Комисията по земеделието, храните и водите и Комисията по правата на човека и вероизповеданията останаха без председатели и затова депутатите решиха да оставят гласуването за председателските места в комиисите за друг ден, но и днес не беше постигнато разбирателство. 

Споровете за парламентарните комисии не спират: ГЕРБ и ДПС не искат Радостин Василев и Иван Христанов за председатели

Днес от "Продължаваме промяната" предложиха отново бившия министър на спорта Радостин Василев, но той отново не събра нужната подкрепа - от 222 гласували депутати, "за" бяха 87, "против" - 94, а 41 гласуваха "въздържал се". 

Гласуването за Радостин Василев

Предложението на ДПС също не се промени и те предложиха Халил Летифов за председател, но неговата кандидатура също не бе приета - от 222 гласували, 103 бяха "за", "против" - 62, а 57 се въздържаха от гласуването. Любопитно е, че някой от групата на ПП е гласувал "за" Летифов. 

Гласуването за Халил Летифов

Депутатите изобщо не излъчиха председателски кандидатури за Комисията по правата на човека и така и тя остана без председател. 

Втората комисия, която предизвика спорове в пленарната зала, беше Комисия по земеделието. За нея ПП отново номинираха бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов за председател. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се застъпи за Христанов, като призова "отборът, който така добре работи" в изпълнителната власт, да продължи да го прави и в парламента.

Кандидатурата на Христанов обаче също не беше приета - от 224 гласували народни представители "за" бяха 68, "против" - 64, а 92 се въздържаха. 

Гласуването за Иван Христанов

Ето и съставите на двете комисии, успешно гласувани в парламента днес:

Комисията по правни въпроси се състои от 23 народни представители -  шестима от ГЕРБ, петима от ПП, четирима от ДПС, трима от "Възраждане", по двама от БСП и ДБ, и един от "Български възход". Председател е Радомир Чолаков от ГЕРБ. Зам.-председатели са Милен Матеев (ПП), Ертен Анисова (ДПС), Петър Петров (Възраждане) и Явор Божанков (БСП). 

Атанас Славов, Христо Иванов и Даниел Митов в пленарната зала. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Обрат - ГЕРБ поиска да работи с ДБ в нова конституционна комисия

Комисията по конституционни въпроси се състои от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама членове от парламентарна група. Председател е Атанас Славов от ДБ. Зам.-председатели са Росен Желязков (ГЕРБ), Васил Пандов (ПП), Гюнер Ахмед (ДПС) и Златан Златанов (Възраждане). 

Членове на конституционната комисия ще са: Екатерина Захариева (ГЕРБ), Никола Минчев (ПП), Мустафа Карадайъ (ДПС), Александър Арангелов (Възраждане), Смилена Митова и Иван Ганчев (БСП), Христо Иванов (ДБ), Румен Йончев и Надежда Самараджиева (Български възход). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!