Обрат - ГЕРБ поиска да работи с ДБ в нова конституционна комисия

Очевидно или почва проглеждане, или почва опит за някакво замитане, ще видим кое от двете ще се случи, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов

Ружа Райчева 26 октомври 2022 в 09:56 4857 3

Христо Иванов и Десислава Атанасова в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов и Десислава Атанасова в пленарната зала

По предложение на ГЕРБ депутатите разделиха досегашната правна комисия на две - Комисия по правни въпроси и Комисия по конституционни въпроси. Според източници на OFFNews новосъздадената комисия ще се оглавява от Атанас Славов от "Демократична България". 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова представи проекторешение за промени в правилника на парламента. Проекторешението е съгласувано с основните застъпници на конституционната реформа - "Демократична България" (ДБ).

Това е изненадващо, тъй като в предходното 47-о Народно събрание ГЕРБ категорично отказаха да участват в предложената от съпредеседателя на ДБ Христо Иванов комисия за промени в Конституцията. Тогава Атанасова отказа протегнатата ръка на Иванов с думите: "Вашето искане минава с извинение, г-н Иванов". Не е ясно дали това се е случило или от ГЕРБ са решили, че е крайно наложително конституционната реформа да се случи в това Народно събрание. 

"Налага се в правилника да направим промени, за да се създадат тези две нови комисии. Считаме, че високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със създаването на Комисия по конституционни въпроси. Ако Народното събрание реши да прави промени в Конституцията, те ще могат да се обсъждат там", каза Десислава Атанасова. 

Тя уточни, че от ГЕРБ ще поискат и всички въпроси за отнемане на депутатски имунитет да бъдат обсъждани в тази комисия, ако има такива в бъдеще. Според Атанасова въпросът за концепцията на развитието на правосъдната реформа е редно да се обсъжда именно в Комисията по конституционни въпроси.

Комисията по правни въпроси ще се съставя на паритетен принцип - по двама от парламентарна група, а Комисията по конституционни въпроси на пропорционален - според броя мандати на група. Съставите на комисиите би трябвало да се изберат по-късно днес.

Обсъждане по проекторешението нямаше - само бившият зам.-председател Мирослав Иванов (ПП) зададе лаконичен въпрос: "Искам да попитам дали колегите от ГЕРБ ще влизат в тази комисия?", но никой не му отговори. 

Народните представители гласуваха единодушно - 204 бяха "за", против и въздържали се нямаше и така новата Комисия по конституционни въпроси беше създадена. 

В кулоарите Христо Иванов коментира промяната в посоката от страна на ГЕРБ с думите: "Очевидно или почва проглеждане, или почва опит за някакво замитане, ще видим кое от двете ще се случи". 

Той напомни, че решението на Венецианската комисия по отношение на съдебната система в България, прави още по-невъзможна позицията, че не трябва да се прави реформа в Конституцията за позицията на главния прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

26.10 2022 в 11:52

Нема грижи - те ДБ нали се оказа, че нали са готови с всеки...

12073

1

IvanofRumen

26.10 2022 в 11:25

Замитане ще да е.
 
X

Да помогнем на украинските деца!