Споровете за парламентарните комисии не спират: ГЕРБ и ДПС не искат Радостин Василев и Иван Христанов за председатели

Имало е обаждане от Президентството и Весела Лечева да не ставам председател, обяви бившият спортен министър Радостин Василев

Ружа Райчева 27 октомври 2022 в 14:00 2263 0

Иван Христанов и Радостин Василев

Снимка Колаж OFFNews

Иван Христанов и Радостин Василев

Депутатите удариха на камък при избор на председател на парламентарните комисии по спорт и земеделие. Народното събрание не успя да излъчи председател на спортната комисия, след като двете кандидатури - на бившия спортен министър Радостин Василев (ПП) и на ДПС Халил Летифов от ДПС, не успяха да съберат достатъчно подкрепа в пленарната зала. От ГЕРБ и ДПС също така се противопоставиха на избора на бившия министър на земеделието Иван Христанов за шеф на ресорната комисия. 

Все пак парламентът реши, че Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта ще се състои от 17 народни представители - петима от ГЕРБ, четирима от ПП, по двама от ДПС, "Възраждане" и БСП, и по един от ДБ и "Български възход". Зам.-председатели са Красен Кралев (ГЕРБ), Халил Летифов (ДПС), Илина Мутафчиева (ДБ) и Даниела Дашева (Български възход).

Бившият министър на спорта Радостин Василев беше предложен от ПП за председател, а от ДПС на свой ред предложиха Халил Летифов. Нито Радостин Василев, нито Халил Летифов успяха да съберат достатъчна подкрепа за председателския пост в комисията. От 219 гласували, “за” Радостин Василев гласуваха 93 депутати, “против” бяха 84, а “въздържали се” гласуваха 42. За Летифов от 214 гласували, “за” бяха 99, “против” - 65, а “въздържали се” гласуваха 50 депутати.

Кирил Петков към ГЕРБ и ДПС: Кой ви се обади и помоли Радостин Василев да не е шеф на спортната комисия?

Тогава от “Български възход” предложиха Даниела Дашева за председател, но след това оттеглиха предложението, тъй като зам.-председателят на НС Йордан Цонев им напомни, че нямат право на повече от един председател, а Стефан Янев вече оглави антикорупционната комисия.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска прекъсване на дебата по избор на председател на спортната комисия, тъй като това налага разглеждане на останалите две комисии. “Смятам, че все пак може да има консенсус и не смятам, че трябва да се връщаме в ситуация, в която да продължаваме разговорите”, каза тя.

По тази причина Комисията по правата на човека и Комисията по земеделие също останаха без председател засега, защото зависят от това кой ще оглави спортната и как се разпределят останалите председателски места между парламентарно представените партии.

В крайна сметка, след като депутатите не можаха да изберат председател и земеделската комисия, лидерът на групата на ПП Андрей Гюров поиска 15 минути почивка. 

Радостин Василев: Имало е обаждане от Президентството

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че хората, които взимат решение за комисиите, трябва да са тук, а не извън Народното събрание. Той отново постави въпроса кой се е "обадил на ГЕРБ и ДПС", за да ги убеди да променят решението си.

Бившият министър на спорта Радостин Василев обяви, че е “имало обаждане от президентството и от служебния спортен министър Весела Лечева”, от които е станало ясно, че Василев не е подходящ за председателския пост на спортната комисия. "Приемам това за кадруване извън Народното събрание", каза той. 

Двамата с Кирил Петков отказаха да коментират кой точно се е обадил от "Дондуков" 2. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!