Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Българските искания засега ги няма в преговорната рамка на ЕС за Северна Македония

Георги Савчев 06 ноември 2020 в 01:08 7375 0

Снимка europarl.europa.eu

Спорните въпроси между София и Скопие, сред тях и искането на България да не се използва терминът "македонски език", не са включени в черновата на преговорната рамка на ЕС за Северна Македония.

В петък документът ще е на разположение на постоянните представители на страните членки в ЕС, а македонската редакция на Радио Свободна Европа съобщи тази вечер, че разполага с текста.

В черновата на преговорната рамка не е фиксиран срок за решаване на въпросите по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Посочва се, че договорът трябва да се прилага "добросъвестно", както и че "регионалното сътрудничество и добросъседските отношения остават ключови елементи от процеса на разширяване. Северна Македония трябва да продължи да се включва конструктивно в приобщаващо регионално сътрудничество и да укрепва отношенията със съседните държави".

Вместо фразата "официален език на Република Северна Македония", за която настояваше България, в преговорната рамка езикът е обозначен като "македонски".

Очаква се окончателният текст на преговорната рамка между Северна Македония и ЕС да бъде одобрен на среща на външните министри на страните членки на 10 ноември. Ако това стане, следва политическото решение за започване на преговори за присъединяване и първа междуправителствена конференция.

В черновата на преговорната рамка обаче не е посочен срок за провеждане на междуправителствена конференция, няма и посочена дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews